Economia

La nova “economia de guerra” per la Covid-19 dispara l’atur

A Catalunya hi ha 417.000 persones sense feina, gairebé 22.000 més que al febrer; i a l’Estat l’atur creix al març un 9,31% mensual

Els experts avisen que la dada, que no inclou els afectats per ERTO, és en realitat molt més alta

No per ser esperat, el seu impacte ha estat menor. L’atur del mes de març confirma que el país viu una sort d’“economia de guerra”, amb la paralització total d’activitats que són prescindibles per guanyar el combat al virus, i aquesta circumstància ha portat milers de ciutadans a l’atur. Les xifres del mes de març són les pitjors de la història d’Espanya, amb una destrucció de 834.000 llocs de treball al conjunt de l’Estat, segons les dades oficials presentades ahir pels diferents ministres. El nombre d’aturats a l’Estat quedava a final de mes en 3,548 milions de persones, amb un increment en relació amb el febrer del 9,31%; això vol dir 302.265 nous treballadors que han perdut la feina. Amb tot, entre els dies 13 i el 31 de març, el nombre d’afiliats a la Seguretat Social havia caigut en 851.440 persones, de les quals vora 140.000 a Catalunya.

De fet, Catalunya ha resistit millor que l’Estat espanyol i que altres comunitats autònomes –com Andalusia o les Balears– l’embat del virus en l’ocupació. Al mes de març, el nombre de treballadors sense feina va augmentar un 5,52% en relació amb el febrer i s’hi van sumar 21.833 persones sense feina. L’increment interanual ha estat del 5,38% i cal destacar que aquesta és la primera vegada, des del juny del 2013, que l’atur creix a Catalunya. Es torna, doncs, a dinàmiques viscudes set anys enrere, quan el país es recuperava de la crisi financera. Així doncs, el nombre de desocupats a Catalunya, amb data a 31 de març, era de 417.047 persones. A aquestes caldria sumar-hi, a més, tots aquells treballadors afectats per expedients de regulació d’ocupació temporal (ERTO), nombre que ahir pujava fins a un total de 591.101 persones afectades, i eren 78.958 els expedients presentats només a Catalunya. A l’Estat espanyol, el nombre d’ERTO superava els 620.000, segons va explicar en roda de premsa la ministra de Treball, Yolanda Díaz. “Aquestes xifres són excepcionals, tremendes, però la mateixa UE està assenyalant el mecanisme de l’ERTO com a camí a seguir, perquè impedeix la destrucció d’ocupació”, va dir. L’ús més estès d’aquesta fórmula a Catalunya, en comparació amb altres zones de l’Estat, podria explicar que l’increment de l’atur és a la banda baixa en la comparativa regional. D’altra banda, per conèixer també l’abast de la situació, el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, recordava que vora mig milió d’autònoms, dels 3,2 milions que hi ha a l’Estat espanyol, han demanat la nova prestació per cessament de l’activitat.

L’escenari és més crític

Els sindicats CCOO, UGT i USOC avisaven que l’escenari és més crític que el que reflecteixen les dades de l’atur del març, ja que no inclouen els afectats pels ERTO, i denunciaven que s’acomiada sense recórrer a mesures de flexibilitat. També experts en recursos humans com Víctor Fermosel, professor a EAE Business School, ho valorava així: “Les xifres de l’atur són nefastes i, a més, irreals”, ja que no tenen en compte, entre d’altres, els afectats per ERTO. Per Fermosel, “l’anterior crisi va deixar una marca d’1,8 milions d’aturats que segur que sobrepassarem i ens acostarem als 2,4 milions [a l’Estat]; si bé és cert que la situació és diferent”, i considerava que “molts tornaran als seus llocs de treball, però no tots, perquè el mercat està danyat i necessita impulsos que no sabem d’on sortiran”. Un altre professor d’EAE, José Canseco, apuntava que les dades del març només són que “la punta de l’iceberg” i calculava que “el pitjor arribarà a l’abril o al maig”. “El que és important és que el teixit empresarial se’n ressenti el mínim possible, i per a això són necessàries ajudes i suport de l’administració.” En la mateixa línia, la patronal Foment reclamava de nou la suspensió de la liquidació d’impostos per a empreses assegurant: “Els empresaris el que volem és preservar els llocs de treball preexistents per al dia després de la crisi.” El seu president, Josep Sánchez Llibre, qualificava la situació de “pitjor que l’economia de guerra”.

LES FRASES

Aquestes xifres són excepcionals, tremendes, però la UE recomana l’ERTO com a camí a seguir
Yolanda Díaz
Ministra de Treball

LES XIFRES

Els empresaris volem salvar llocs de treball i preservar els preexistents, i necessitem suport
Josep Sánchez Llibre
President de Foment del treball
2,4
milions de llocs de treball
es perdran amb la crisi a l’Estat espanyol, segons el professor d’EAE Víctor Fermosel.
139.672
afiliats
menys a la Seguretat Social hi havia a Catalunya al tancament del mes de març per l’efecte de la Covid-19.

Per un termini impositiu ampli

Els tècnics tributaris demanen a l’Estat que ampliï els terminis per presentar els impostos per tal de “no provocar un greuge a les empreses”. En un comunicat emès ahir, tant la Federació Espanyola d’Associacions Professionals de Tècnics Tributaris i Assessors Fiscals com l’Associació Professional de Tècnics Tributaris de Catalunya i Balears remarcaven que “no s’està demanant una suspensió del calendari fiscal, ni tan sols un retard en l’inici dels terminis de presentació d’impostos”, sinó una ampliació, com han fet altres estats europeus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.