Societat

MÒNICA SANJAUME

ALCALDESSA DE RIBES DE FRESER

“En un dia, es va formar un grup de 50 voluntaris”

La implicació d’entitats, empreses i veïns a títol individual és clau, per l’alcaldessa, per conviure amb el confinament

Tothom s’ha abocat a protegir-los

Ribes és un poble petit, amb una població envellida i moltes segones residències. L’alcaldessa reflexiona sobre com viuen aquests moments de confinament. Destaca la implicació i la solidaritat de tothom.

Com afecta la Covid el dia a dia?
Al matí, es veu moviment, cues per entrar a les botigues i a la farmàcia. A la tarda, l’afluència baixa molt, i fins i tot n’hi ha que tanquen o redueixen horari.
Ribes és el centre de serveis de la vall. Aquests serveis estan en tensió?
Estan en alerta. És indispensable la coordinació de tots els serveis i poder compartir la informació per controlar els confinaments i treballar en xarxa. La llei de protecció de dades ens ha fet mal.
Quin paper juga la gent de segona residència en aquesta situació?
No es pot considerar totes les persones que pugen a Ribes siguin de segona residència, molts són empadronats aquí. El primer cap de setmana va ser molt complex. Quan parles amb les famílies que tenen els pares d’edat avançada vivint a Ribes i amb patologies cròniques i els fills viuen a ciutat, entens que vulguin ser aquí per cuidar-los i passar el confinament plegats. No em canso de dir que cada casa és un món, ni d’apel·lar a la responsabilitat de cadascú.
Hi ha voluntariat?
Sí, en menys de 24 hores es va formar un grup de 50 voluntaris disposats a abastir les persones de risc que necessitessin en un moment determinat o de forma contínua aliments o medicaments. Aquest voluntariat s’ha posat a les ordres del Consorci de Benestar Social del Ripollès.
Com veu els qui són en primera línia?
Els nostres herois de primera línia són la policia local, la brigada, la neteja de l’Ajuntament i l’OAC, a part dels serveis sanitaris que treballen incansablement per evitar contagis i donar els serveis essencials.
Quina situació hi ha a la residència?
La gestiona l’empresa pública SUMAR, que ha adoptat un protocol molt rigorós pel benestar dels avis que hi viuen.
I la resta de la gent gran?
En un poble petit, normalment els avis surten diversos cops al llarg del matí per anar a buscar el que necessiten per fer el dinar del dia. Ara, molts limiten la sortida a dos cops la setmana.
Alguna peculiaritat del municipi?
Moltíssimes! Agraïda és poc de l’activitat del municipi i de com els veïns s’han abocat a col·laborar amb el que calgui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.