Societat

Bargalló avisa que l’Estat pot decidir quan obrir els centres però afirma que “què fer i com fer-ho” ho decidirà el Govern

Rebutja limitar les mesures als infants de fins a sis anys i treballa en “formules d’acompanyament” per a tot l’alumnat

El conseller considera que les escoles podran obrir al juny, de forma diferents, i amb mesures de seguretat i higiene

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha afirmat que en l’actual estat d’alarma el govern espanyol pot decidir quan obrir les escoles però ha assegurat que “què fer i com fer-ho” ho decidirà el Govern. En declaracions a l’ACN, Bargalló ha recordat que les competències en matèria educativa les continua tenint la Generalitat i que en base a això treballa en el pla per tornar a obrir els centres educatius “quan es pugui”. El conseller ha afirmat que el document presentat aquest dimarts per Pedro Sánchez és “confús” i, entre d’altres, ha rebutjat que es limiti als menors de sis anys que els centres puguin obrir per a les famílies que treballen. El pla que treballa Educació contempla “formules d’acompanyament per a tot l’alumnat”.

Bargalló ha afirmat que el document plantejat pel govern espanyol diu “coses incongruents” i comet “l’error” de no tenir en compte que Catalunya té les competències en matèria educativa. Així, ha indicat que Educació treballa en el seu propi pla i que aquest ha de passar pel Procicat.

Ha afegit que el document de l’Estat no aporta res de nou quan afirma que els centres educatius no obriran fins al setembre i que en cas que es poguessin obrir abans seria amb “mesures concretes”. “Que la nova normalitat no la podríem fer fins al setembre ja ho sabíem tots”, ha afirmat.

Sobre el fet que es puguin obrir les escoles per atendre les famílies en que els pares treballin i que tinguin fills menors de sis anys, Bargalló ha plantejat que “no hi ha cap criteri” per diferenciar per edats. “Si una família treballa i no pot tenir cap altra solució per als fills, és igual que tinguin cinc o set anys, tenen el mateix problema”, ha afirmat.

Nombre màxim d’alumnes per aula i torns

Per això, ha apostat per donar l’oferta possible a tot l’alumnat “dins de les mesures sanitàries” establertes. Així, ha plantejat que hi pot haver un nombre màxim d’alumnes per aula, treballar com es faran les entrades i sortides al centres o establir torns. “El que ens preocupa al Departament és fer fórmules d’acompanyament que podem oferir a tot l’alumant”, ha indicat. Aquestes fórmules seran diferents segons el nivells educatius, ja que les necessitats són també diferents per a cadascun dels col·lectius.

D’altra banda, ha explicat que es continua treballant per poder fer la preinscripció durant la segona quinzena de maig i que així s’ha demanat al govern espanyol que ho autoritzi. En aquest cas, caldrà que hi hagi una part presencial de matriculació per a les famílies que no ho puguin fer de manera telemàtica i caldrà que personal docent i d’administració hi vagin als centres abans per preparar-ho, així com per fer tasques de neteja. “És evident que començarem per aquí”, ha asseverat.

Bargalló ha afegit que el mateix passarà en el moment en que es comencin a obrir els centres per oferir algun tipus de servei, ja que es requereix un treball previ. “No ens havíem plantejat obrir un centre i el primer dia acollir alumnes sense que abans ningú anés a netejar i preparar”, ha indicat.

Sobre el calendari, ha insistit que quan podran obrir les escoles dependrà de l’evolució de la pandèmia i la situació sanitària. El conseller ha assegurat que, en tot cas, Educació està treballant en el pla per fer-ho i està “en disposició de prendre decisions en un termini no massa llarg”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.