Política

Coronavirus

Ensenyament preveu que el curs que ve combini educació presencial i en línia per no concentrar tots els alumnes a l’aula

Els professors més vulnerables no tindrien contacte directe amb els alumnes

Bargalló admet als sindicats que caldrà reorganitzar els centres i el currículum i contractar més professors

El departament d’Ensenyament preveu que el curs escolar vinent no hi hagi tots els alumnes alhora als centres educatius. Això obligarà a combinar l’educació presencial i a distància, a replantejar l’organització dels centres i dels currículums, i a contractar més professorat. De fet, els professors més vulnerables no tindrien contacte directe amb els alumnes. Així ho va apuntar el conseller, Josep Bargalló, en una reunió amb els sindicats  que va tenir lloc aquest dimecres.

Segons Intersindical-CSC, Bargalló va plantejar tres reptes: la preinscripció, l’obertura parcial dels centres a partir de la fase 2 per a tutories personalitzades i preparació de la Selectivitat, i el curs vinent. Respecte a aquest tercer punt, el conseller va dir, segons el sindicat, que “segur que en tot el curs no es tornaran a veure les aules amb el mateix nombre d’alumnes que hi ha ara”.

A més, va constatar que “alguns professionals no podran tenir contacte directe amb l’alumnat fins que no hi hagi una vacuna”. Es tracta de les persones entre els 60 i els 65 anys, embarassades, diabètics i personal amb malalties respiratòries o cardiovasculars. Aquest sector del professorat no tindrà la baixa, serà part de la plantilla del centre, però sense contacte directe amb l’alumnat i continuarà fent treball telemàtic.

Pel conseller, cal afrontar el currículum sabent que la docència serà “híbrida”: presencial i no presencial. S’hauran d’evitar les aglomeracions a les portes dels centres, replantejar tot l’aspecte pedagògic i organitzatiu dels centres, així com fer acords de teletreball perquè ara no està regulat i això està portant problemes. També es contempla la possibilitat de tancar centres de territoris concrets si hi ha un rebrot important. El conseller també va indicar que caldrà abordar la qüestió del transport escolar i el menjador.

Per Bargalló, tot indica que el curs que ve caldrà més personal i, per tant, hi haurà d’haver alguna aportació pressupostària afegida. Es faci el que es faci com a solució, l’educació catalana no pot funcionar només amb el professorat que hi havia previst. En aquest sentit, caldrà esperar a saber quants diners arriben d’Europa i de Madrid i quins recursos es poden destinar a l’educació.

El departament es planteja, a més, dotar els centres educatius de telèfons mòbils per ajudar a la connectivitat segura de docents i alumnes.

De la seva banda, el sindicat es va queixar de la manca d’informació del departament als seus treballadors i per això va demanar un canvi organitzatiu intern. També va lamentar que les substitucions de professors de baixa no es faci de forma normal.

Segons el sindicat, “aquesta gestió híbrida generarà disfuncions i una gestió complicada dels centres, serà necessari un augment del personal per tal de garantir els drets dels treballadors i la qualitat de l’educació que s’ofereix als alumnes”. A més, subratlla que “a partir d’ara s’ha de tenir en compte en tot moment el que diguin els serveis de prevenció”.
Intersindical-CSC espera que no es prengui cap decisió en matèria educativa catalana des de Madrid, sinó que el pla de reobertura sigui pensat, planificat i aplicat des de Catalunya i tenint en compte la realitat catalana.

Sobre la neteja i desinfecció dels centres durant la preinscripció, Bargalló va explicar que els contractes de neteja estan suspesos, però es poden reactivar puntualment per a qüestions concretes.

Durant el procés de preinscripció, es farà una neteja completa cada dia i dues neteges de superfície durant el dia. Hi haurà tres persones a cada centre: algú gestionant l’entrada, una persona per recollir documentació de paper i una tercera per donar la informació que calgui.

El conseller també va recordar que el pla de desescalada del govern espanyol estableix que en la fase I s’han d’obrir els centres per fer-hi anar el professorat, però va assegurar que Catalunya això no ho aplicarà.

D’altra banda, I-CSC critica que els compromisos que va adquirir el departament amb les empreses que presten serveis a l’educació no es compleixen. Segons el sindicat, hi ha expedients de regulació temporal d’ocupació ERTO a les empreses de menjador, fins i tot a final del mes d’abril amb els problemes de cobrament que ha suposat a tots aquests treballadors. En aquest sentit, alerta que no estan arribant els diners a les empreses i les resolucions del departament no són definitives per a Inspecció de Treball. El sindicat afirma que els treballadors no cobren el 100% com assegurava el departament d’Educació des de l’inici.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.