Educació

La selectivitat es farà en més llocs per garantir distàncies

Els instituts s’incorporen a les universitats com a seus per evitar més desplaçaments dels alumnes

La U-Vic considera que tindrà menys alumnes el curs vinent però la UPF no ho preveu

Seus universitàries però també centres de secundària. Les proves d’accés a la universitat (PAU) amplien en aquesta convocatòria el nombre de seus on es realitzaran les proves arran de la crisi del coronavirus per assegurar la distància de seguretat entre l’alumnat que ha de fer els exàmens. El Departament d’Empresa i Coneixement i el d’Educació van acordar ahir posar a disposició del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) els centres de secundària, tant públics com concertats, per ampliar els espais i poder complir així les mesures decretades per les autoritats sanitàries, però també per reduir els desplaçaments. D’aquesta manera, s’ampliaran espais, seus i poblacions. Fins ara, la selectivitat –que es farà els dies 7, 8 i 9 de juliol després que la pandèmia hagi obligat a retardar--ne la celebració– es realitzava majoritàriament en seus universitàries.

Actualment es treballa en la definició d’un nou mapa de realització de les PAU, però el fet que s’habilitin instituts no voldrà dir que cada alumne s’examinarà al seu centre d’estudi, “sinó que es treballa amb la finalitat de distribuir l’alumnat prioritzant criteris de proximitat”. Segons la Generalitat, això pot significar que en alguns casos caldrà continuar fent algun desplaçament, però “molt més curt del que és habitual respecte a edicions anteriors”. Des del govern català s’insistia ahir que la nova distribució territorial anirà acompanyada de totes les altres mesures que les autoritats sanitàries estableixen “i que siguin vigents en el moment de la realització de les PAU”. El calendari es manté ara per ara a principi de juliol, però el CIC assegurava ahir que continuarà estant amatent al desenvolupament i la contenció de la pandèmia per assegurar la seguretat de tots els participants.

Efectes a les universitats

La crisi provocada per la Covid-19 té un efecte directe sobre les finances de les universitats. La de Vic ha estimat que l’impacte de la crisi sanitària pot arribar a suposar un 10% addicional del pressupost d’aquest exercici. Així ho va explicar el rector, Josep-Eladi Baños, que hi va afegir que la crisi també tindrà “previsiblement” un efecte en les matriculacions i va reclamar que per reduir aquest impacte els alumnes del centre també puguin optar –de manera proporcional– a la rebaixa del 30% de la matrícula que tindran els estudiants de la pública. En canvi, la Universitat Pompeu Fabra (UPF) no preveu una caiguda de les matriculacions. El seu rector, Jaume Casals, explicava ahir que no creuen que hi hagi menys alumnes de graus i que les preinscripcions per a màsters “no són gaire diferents”, tot i que la mobilitat estrangera serà limitada “almenys durant el primer trimestre”. La previsió és començar el curs que ve en modalitat “mixta”, presencial i telemàtica, però l’objectiu és poder “fer ensenyament presencial” tant com sigui possible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.