Política

Coronavirus

Torra reclamarà a Sánchez 15.000 milions d'euros per fer front a la crisi del coronavirus

El president de la Generalitat ho demanarà formalment a la reunió de presidents autonòmics de diumenge

“És hora de mobilitzar tots els recursos possibles”, assegura

El president de la Generalitat, Quim Torra, reclamarà a l’Estat que faciliti 15.000 milions d’euros perquè Catalunya pugui fer front a “l’emergència econòmica” derivada de la pandèmia de Covid-19.

El cap del govern català ho ha anunciat aquest divendres durant una visita al Masnou, on ha explicat que aprofitarà la reunió de presidents autonòmics de diumenge per transmetre aquesta petició formalment a Pedro Sánchez.

Aquests 15.000 milions d’euros es desglossen en quatre partides. El president ha detallat que 5.000 milions d’euros haurien de venir de l’Estat per sufragar els “costos sanitaris” que la Generalitat ha assumit durant la pandèmia.

A més, instarà Sánchez a demanar, “en nom de Catalunya”, a la Unió Europea 5.000 milions d’euros més, a través dels Mecanismes Europeus d’Estabilitat (MEDE), a un 0,1%.

Si el govern espanyol acceptés relaxar l’objectiu dèficit per a les comunitats autònomes l’executiu català podria assumir 2.500 milions d’euros més. Per arribar-hi, caldria augmentar el límit “com a mínim a l’1%”. I és que segons Torra, el 0,2% previst ara és “absolutament insuficient”.

Els fons restants procedirien d’“alliberar” els romanents i superàvits dels ajuntaments, cosa que permetria desbloquejar 2.500 milions més perquè “no es quedin als bancs”.

Torra ha alertat que “ens trobem davant d’una autèntica emergència econòmica” i considera que “és hora de mobilitzar tots els recursos possibles”

Segons ell, aquests 15.000 milions que reivindica per a Catalunya “són fàcils d’aconseguir” i només depenen del “sí” del govern estatal, al qual ha acusat d’anar “tard i lent” en la seva resposta a la crisi. Torra ha assegurat que “són molts els presidents de comunitats autònomes que li estan demanant el mateix”: més recursos, més capacitat d’endeutament i alliberar els romanents dels ajuntaments.


Torra ha fet aquestes manifestacions durant la visita els terrenys on s’està construint una promoció de 36 habitatges de lloguer assequible per a gent gran al Masnou (Maresme), al costat del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.