Política

Podem se suma a la petició d’una comissió d’investigació sobre el GAL i Felipe González

Echenique argumenta que “els principis i la trajectòria” connecten amb la voluntat de la societat d’investigar els fets

Insisteix que els promotors de la iniciativa busquen “trencar el govern” o afavorir “interessos electorals”

Unides Podem ha fet marxa enrere i finalment ha decidit votar a favor de la creació d’una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats sobre el GAL i Felipe González, tot i que manté que la iniciativa respon a l’interès electoral de nacionalistes bascos i al de PP i Vox de “parlar d’ETA”.

En una sèrie de missatges a les xarxes socials, el secretari de programa de Podem, Pablo Echenique, ha justificat el canvi de posició perquè els “principis i trajectòria” del partit “entronquen” amb una “voluntat clara” de la societat basca i també del conjunt de l’espanyola d’investigar aquests fets.

No obstant això, ha tornat a criticar que la comissió es demana després que diversos mitjans han rescatat un informe de la CIA desclassificat fa anys i fet amb retalls de premsa que, a més, ja es va publicar el 2018. A parer seu, el document “no aporta absolutament res de nou” i busca “trencar el govern”. “La Razón rescata aquest informe ja conegut fa uns dies i el publica com si fos una notícia nova. La intenció de l’operació sembla clara. Aquest mitjà treballa activament per trencar el govern de coalició”, argumenta.

Echenique creu que la maniobra d’aquests mitjans hauria “quedat en no res en condicions normals”, però les eleccions basques motiven que “el nacionalisme” decideixi que “a ells també els anava bé el tema”. “Millor parlar del GAL que de Zaldíbar o de l’ingrés mínim vital, oi?”, apunta.

També opina que PP i Vox “estan encantats” perquè així ells “poden parlar d’ETA, que és un tema que els agrada molt, encara que hagi acabat la violència i la societat basca recorri ferma el camí de la convivència i la pau”.

Podem entén, doncs, que la Comissió no s’hauria plantejat si no fos en l’actual context on coincideixen un “ govern de coalició i eleccions basques”. És per això que en un primer moment es van mostrar contraris a la iniciativa.

Més enllà d’això, Echenique subratlla que la postura d’Unides Podem-En Comú Podem-Galícia en Comú “no es defineix a partir d’interessos tàctics de tercers, sinó a partir de la coherència, els principis i les demandes socials”. I assegura que en aquest cas, “els tres coincideixen”.

“La nostra opinió sobre aquella època obscura d’Espanya és ben coneguda, així com la nostra trajectòria contra l’ús il·lícit de les estructures de l’Estat profund i la necessitat d’investigar el terrorisme d’Estat en seu parlamentària”, subratlla.