Societat

Iberpotash atura la mina de Balsareny després de la segona mort aquest mes

Crea una comissió d’experts davant de dos accidents iguals

Els miners alerten d’un empitjorament de les condicions de treball des de fa cinc anys

La direcció d’Iberpotash va decidir aturar la producció de la seva mina del nucli de Vilafruns, a Balsareny (Bages), després dels dos accidents mortals que s’hi han produït en menys d’un mes, segons va informat el sindicat CCOO. L’aturada és fins a nou avís, i Iberpotash nomenarà un grup d’experts internacionals per revaluar les mesures de seguretat a la mina. La segona víctima, un veí de Puig-reig de 55 anys, va morir dijous a causa d’una esllavissada, un accident igual al que va costar la vida a un altre treballador, un veí de Manresa de 45 anys, a principis de mes. CCOO va exigir ahir participar en la investigació de l’accident mortal, així com millorar les mesures de prevenció actuals.

A més, el sindicat va instar la direcció d’Iberpotash que les accions o mesures que es prenguin no tinguin cap repercussió en l’ocupació de les subcontractades que operen a les mines del Bages, ja que, per exemple, la víctima de dijous era treballadora d’una d’elles, Montajes Rus.

Justament per això, una trentena de treballadors de Montajes Rus es van concentrar ahir davant de la mina per exigir més mesures de seguretat. Un dels treballadors, Cristian Planas, va explicar a l’agència de notícies ACN que la mina està “molt descuidada”, i es va queixar de la falta de condicions de seguretat: “Hi ha més maquinària d’explotació que no de seguretat.” En la mateixa línia es va expressar el seu company Josep Gil, que va reclamar més inversió i va lamentar que moltes màquines “estan espatllades o inoperatives”.

Montajes Rus és una empresa subcontractada per Iberpotash per fer treballs d’extracció i manteniment de la mina, i els seus treballadors es mostraven ahir consternats i preocupats per les dues morts a la mina en les últimes tres setmanes. Gil va explicar: “Des de fa uns cinc anys estem veient una manca d’inversió en aquestes instal·lacions.” A més, Gil defensava que el fet que la mina hagi d’anar tancant progressivament per traslladar la producció a Súria fa que “vagin curts en maquinària de seguretat”. Per la seva part, Planas va indicar que “des de fa anys que hi ha diversos problemes a la mina de Vilafruns, i de mica en mica s’ha anat descuidant tot”. Segons ell, “hi ha molta maquinària d’explotació per extreure tones de potassa, però, en canvi, no hi ha prou maquinària de seguretat”.

Des de l’empresa Iberpotash, el seu conseller delegat, Carles Aleman, va afirmar que la companyia ha tancat sine die les instal·lacions de la mina de Vilafruns i que s’està creant un equip internacional d’experts per “reavaluar les mesures de seguretat i prendre, posteriorment, les mesures que calguin”. “La seguretat de la gent és el més important per a nosaltres, i és on dediquem més esforços i recursos”, va afegir.

Els comitès d’empresa de la mina d’Iberpotash de Sallent i de Montajes Rus van decidir ahir convocar vaga per dimarts vinent. Sota el lema Per la seguretat a la mina, els sindicats insten la direcció d’Iberpotash a “començar la negociació per implementar les mesures de seguretat i prevenció de la mina per evitar nous accidents i garantir la seguretat de les persones que hi treballen”. Minuts abans de l’accident, CCOO havia anunciat que desconvocava la vaga, ja prevista per aquest dimarts perquè la direcció s’havia compromès a negociar.

LES FRASES

L’empresa va curta de maquinària de seguretat, potser perquè es una mina que tanca
Josep Gil
Treballador de montajes rus
La seguretat de la gent és el més important i és on dediquem més esforços i recursos
Carles Aleman
Conseller delegat d’iberpotash


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.