Política

Boya i el límit a la llibertat d’iniciativa política

“Si em condemnen, mai més cap diputat podrà tramitar una resolució sobre la independència”, avisa l’exdiputada

El cas de l’exdiputada de la CUP Mireia Boya és únic en aquest judici perquè ni formava part de la mesa del Parlament ni va rebre cap requeriment o notificació del TC ni tampoc va ser objecte de cap querella de la fiscalia. “Jo soc allà perquè algú de la CUP havia de ser-hi en la seva lògica de persecució ideològica de tot l’independentisme, i em va tocar a mi perquè tenia el càrrec –que no significa res– de presidenta de grup parlamentari.” Una persecució que, sosté, “dura fa molt de temps” i que motiva que la seva defensa porti a la vista les conclusions de la comissió d’investigació de l’operació Catalunya, que van determinar l’existència d’una estratègia d’espionatge, proves i acusacions falses contra l’independentisme per part d’organismes de l’Estat.

Per aquesta raó, la seva és una defensa essencialment política, que recorda les majories parlamentàries independentistes del 2012, 2015 i 2017; que la CUP no va formar part del govern ni de cap full de ruta unitari amb Junts pel Sí ni tenia cap relació amb el Consell Assessor per a la Transició Nacional ni amb el document Enfocats; o que ella va presentar, entre altres, les proposicions de llei del referèndum i de transitorietat jurídica com a presidenta però “junt amb la resta de diputats del grup”. Així, proposa el testimoni de sis diputats o exdiputats de la CUP però també de Lluís Llach, Ferran Civit i Antoni Castellà, de Junts pel Sí, i d’Albano Dante Fachin, de Catalunya Sí que Es Pot. “Que acusin només una persona de les 72 que érem, no té sentit”, comenta respecte a votacions on també diputats de Catalunya Sí que es Pot es van sumar a la majoria. En la mateixa línia política, el seu escrit de defensa recorda, per exemple, que l’1-O les forces de seguretat de l’Estat van fer “ús indiscriminat i massiu de la violència física contra els electors”.

Boya nega diferència entre el fet que ella fos només diputada i els membres de la mesa –“tècnica”– i considera que una condemna de qualsevol dels acusats establiria el precedent que no es pot tramitar cap iniciativa “que tingui a veure amb la independència”. “Sigui perquè la presentes, sigui perquè permets votar-la”, diu. I conclou: “És un avís a navegants.”

Solidaritat amb restriccions

Partits i entitats preveuen solidaritzar-se demà amb els diputats que seran jutjats per desobediència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Les concentracions d’acompanyament previstes, però, s’han hagut de replantejar arran de les noves recomanacions de distanciament personal i permanència a casa. Mentre que la CUP o Cap Dona en l’Oblit han fet una convocatòria a les 9 davant la seu judicial, l’ANC i Òmnium confirmen que es mobilitzaran pels encausats però sense aclarir encara com ho faran en vista de la nova situació preventiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.