Salut

Vergés celebra l’estabilització de la Covid-19 i defensa els cribratges massius per aconseguir “doblegar la corba”

A Santa Coloma de Gramenet la taxa de reproducció passa d’1,24 a 0,85 en una setmana

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha celebrat l’estabilització de la pandèmia després que hagin baixat de nou el nombre de contagis diaris, i ha defensat la importància de fer cribratges massius per arribar a “doblegar la corba”. “No només ens serveix estabilitzar l’epidèmia, sinó que hem de tenir capacitat de reduir”, ha remarcat la consellera, apuntant que la mobilitat actual de la gent en ple mes d’agost fa que el control de la malaltia sigui “de molt difícil gestió”.

Vergés ha destacat l’exemple de Santa Coloma, on s’estan fent PCR massius i la taxa de reproducció ha passat d’1,24 a 0,85 en una setmana. La consellera ha confirmat que els propers cribratges generals es faran al barri de Torre Baró i la zona de Besòs de Barcelona.

En una visita al cribratge massiu del CAP Llatí de Santa Coloma de Gramenet, Vergés ha demanat no centrar l’atenció en la situació diària de la pandèmia, sinó en l’evolució que està mostrant la malaltia. “Cal actuar com més aviat millor, ser proactius, baixar les taxes de reproducció amb l’objectiu de baixar la incidència, acabar doblegant corbes i anar cap a una tendència decreixent”, ha subratllat, defensant l’eficàcia de les PCR massives fetes al Vallès, Vilafranca i Santa Coloma.

En aquest sentit, ha destacat que els cribratges generals de les últimes setmanes estan permetent recollir nombroses dades de casos positius de Covid-19 asimptomàtics “que difícilment es podrien privar si no es resseguissin les cadenes de transmissió”. “És una carrera de fons que preveiem mantenir moltes setmanes”, ha afegit la consellera.

En el cas dels dispositius desplegats als barris Llatí i Fondo de Santa Coloma de Gramenet, des de dilluns a la tarda i fins aquest dimecres a primera hora s’havien fet 1.500 PCR amb una incidència de positius de l’1,5%. La crida es focalitza en uns carrers concrets on Salut havia constatat diferents brots de Covid-19 i es demana a prop de 15.000 veïns que s’acostin a fer-se la prova –40.900 a Llatí i 8.000 a Fondo–. La previsió del Departament és que al llarg d’aquesta setmana es practiquin, en total, aproximadament 4.500 PCR.

D’altra banda, la consellera de Salut ha confirmat des de Santa Coloma que els pròxims dies el Departament desplegarà cribratges massius a Barcelona. Aquest cap de setmana –previsiblement dissabte– començarà a fer PCR a veïns del barri de Torre Baró, al districte de Nou Barris, mentre que la setmana vinent se centraran en alguns punts de la zona de Besòs.

D’altra banda, la consellera i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, han puntualitzat que aquesta setmana també s’han començat a fer proves PCR de forma àmplia a Mollet del Vallès.

Pel que fa al brot que afectava l’àrea del Segrià, el Comitè Tècnic del Procicat ha proposat aquest dimecres alleujar les restriccions que afecten empreses de serveis i comerç al detall als municipis de Lleida, Alcarràs, Aitona, la Granja d’Escarp, Seròs, Soses i Torres de Segre per la Covid-19 i equiparar-les així a les mesures vigents actualment a la resta del Segrià i la Noguera.

La proposta estableix que l’activitat comercial “s’haurà de dur a terme evitant qualsevol aglomeració” i la distància física es fixa en 1,5 metres, tant en espais tancats com a l’aire lliure. Així mateix, l’aforament màxim permès serà “l’equivalent a 2,5 m² per persona”, en lloc del 50% de l’aforament del local autoritzat fins ara. El canvi entrarà en vigor un cop la resolució es publiqui aquest dijous al DOGC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.