Empreses

El pernil, al punt de sal i greix

La tecnologia avançada de Lenz Instruments irromp mundialment en la indústria de l’alimentació i del reciclatge

Dona solucions a la indústria a través de l’òptica, el làser i la sensòrica

A hores d’ara, la tecnologia desenvolupada per Lenz Instruments, empresa catalana amb seu al districte [email protected] de Barcelona, no té competidors en l’àmbit mundial. La seva innovació és capaç de determinar els paràmetres de qualitat i la composició de la carn sense necessitat de cap contacte amb el producte. És a dir, a través de les dades que captura la seva tecnologia, es determina la retenció d’aigua de la peça de carn o la quantitat de sal que necessita per ser excel·lent.

Juan Manuel Rodríguez, enginyer de telecomunicacions i electrònica, i Jacobo Álvarez, doctor en física i especialista en òptica, eren companys de feina al Centre de Recerca i Investigació de Catalunya (CRIC) quan van decidir endegar el seu propi projecte. Al CRIC eren els encarregats de fer possible la transferència de tecnologia entre universitats i empreses. “Estàvem al dia de la necessitat de les empreses i coneixíem els seus problemes reals”, comenta Rodríguez. I una de les necessitats que van detectar va ser la de determinar la composició de la carn per fer-la més de més qualitat. “Adaptem la tecnologia a la solució que requereix el problema que se’ns planteja.”

Lenz Instruments fa servir un camp magnètic per detectar les propietats de les peces de carn sense haver d’entrar-hi en contacte, mentre passen per una cinta transportadora a través d’una mena d’escàner. Parlem, per exemple, del pernil cuit.

Pas a pas.

Segons explica Rodríguez, “hi ha moltes característiques que fan que la peça sigui de major o menor qualitat, com la retenció d’aigua de la carn, que és un tema genètic del mateix porc i que depèn de l’estrès que passa abans de morir o del tipus d’alimentació que ha rebut o de la tranquil·litat que l’ha acompanyat en vida”, explica. En els últims anys, el porc ha patit, en el terreny genètic, diverses modificacions perquè es buscava un creixement més ràpid fent servir menor quantitat d’aliment.

“Vam començar amb un escàner electromagnètic per determinar el contingut de greix en el pernil. Va ser un camí laboriós, de molts anys.” Entretant, van rebre una proposta d’investigació de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), que els va ajudar a continuar desenvolupant la tecnologia. “Ens van demanar que determinéssim com afectava la quantitat de greix en el pernil en el procés de salat”, explica. I el resultat, segons Rodríguez, va ser: “Com més greix té, més triga a agafar la sal, i el nostre sistema diu quants dies necessita el pernil perquè estigui al punt de sal per menjar-se’l.”

A partir d’aquí, Lenz Instruments també utilitza la tecnologia per determinar la sal que necessiten els productes baixos en aquest mineral. “Hi ha alguns que contenen una reducció del 35%, però el més comú és del 25%, percentatge que ja permet posar a l’etiqueta que és un producte baix en sal.”

Actualment, no hi ha tecnologies ràpides com la de Lenz Instruments que permetin determinar la quantitat de retenció d’aigua d’una peça de carn i la sal que necessita segons el greix que té. Ho fan ràpid i sense tocar la peça. “Per obtenir la informació el que es fa habitualment és utilitzar màquines de raigs X, que fan imatges de cada peça. Això és molt lent, comparat amb el que permet la nostra tecnologia”, explica Rodríguez.

Però el sector de l’alimentació –en què Lenz Instruments és pionera– no és l’únic en què es pot aplicar. “Tenim molt de coneixement en tecnologies d’inspecció i també en materials”, assenyala. Això els ha permès entrar també en el món del reciclatge. “Hem adaptat la tecnologia a la separació del metall, per exemple, en el triatge de la ferralla dels automòbils.” En aquest cas, fan servir un làser que dispara un raig sobre la peça, es produeix una guspira i la tecnologia analitza la resposta de la llum a la guspira, indicant si es tracta de ferro, alumini –i de quin tipus– o coure.

Les peces se situen també en una cinta transportadora que es mou a tres metres per segon. “La nostra tecnologia analitza la resposta de la llum provocada per la guspira en pocs mil·lisegons.” Ara estan treballant per resoldre l’inconvenient que suposa que el làser que utilitzen no sigui capaç d’entrar fins al metall en una peça pintada. “Costa trobar-ne a l’Estat un que sigui capaç de fer-ho i a un preu competitiu.”

En definitiva, Lenz Instruments utilitza tecnologies òptiques, espectroscòpia làser i Raman i sensors per donar solucions a les necessitats industrials. De moment, han entrat en l’alimentació i el reciclatge, “però la tecnologia es pot aplicar en molts altres sectors”, assegura Rodríguez.

LENZ INSTRUMENTS

Facturació
900.000 €
Treballadors
13
Any de fundació
2011
Lenz Instruments supera la definició d’empresa d’enginyeria i s’implica en la recerca, oferint a la indústria solucions personalitzades. Van començar amb els seus propis estalvis i a hores d’ara encara no els ha calgut fer cap ronda d’inversió.

El projecte Iceberg

Lenz Instruments va començar a donar els primers passos com a start-up de bracet de l’IRTA, fins que van aconseguir tenir la seva maquinària d’inducció magnètica i la tecnologia que l’acompanya, que integren al sistema de qualsevol empresa. No s’han allunyat mai de la recerca. Des del maig passat, és una de les empreses de l’Estat que participen en el projecte europeu Iceberg, liderat per Tecnàlia, centre basc d’investigació aplicada i desenvolupament tecnològic, en què també hi ha altres empreses i grups de Finlàndia, els Països Baixos, Grècia, Bèlgica, Turquia, França, el Regne Unit, Alemanya i Itàlia. El projecte busca solucions d’economia circular per a materials del sector de la construcció.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.