Educació

Les extraescolars, en grups constants i amb mascareta

La mascareta és obligatòria a partir dels sis anys d’edat, excepte en algunes activitats esportives i musicals

El sector del lleure confia que el protocol aprovat ahir doni seguretat a famílies i escoles

Les extraescolars s’hauran de fer amb mascareta a partir dels sis anys, excepte en activitats incompatibles com ara l’esport i la pràctica dels instruments de vent. S’hauran d’organitzar en grups constants, que poden o no coincidir amb els grups estables de les escoles, tot i que hi coincideix la filosofia de mantenir grups estancs en què es pugui establir la cadena de contagis. S’haurà de mantenir una distància d’un metre i mig sempre que sigui possible, i extremar la neteja personal en el cas dels esports de contacte, així com la desinfecció d’espais i d’elements d’ús comú. Aquests són alguns dels criteris que estableix el protocol per a la realització d’extraescolars, colònies i sortides escolars que ahir va aprovar el Procicat, i que ha estat ben rebut per les entitats del lleure educatiu, ja que consideren que contribuirà a reforçar la confiança de les famílies i les escoles a l’hora d’organitzar i inscriure els infants en les activitats.

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, va insistir ahir en la importància de garantir les extraescolars perquè “hi ha alumnes que necessiten un acompanyament més enllà de l’escola”. Aquest és l’esperit que recull el pla redactat pel Departament d’Educació, que defensa que tant les extraescolars com les sortides i les colònies promogudes pels centres educatius “constitueixen un element d’impacte positiu en el desenvolupament cognitiu i social dels infants i adolescents, especialment entre l’alumnat d’entorns més desfavorits”. Per garantir al màxim la seguretat davant del coronavirus, es recomana treballar amb grups petits i que la seva composició sigui constant per facilitar la traçabilitat en cas de contagi. Els grups poden estar formats per alumnes de diferents escoles i instituts, i han de fer l’activitat en espais que permetin una distància interpersonal d’un metre i mig. Sempre que es pugui, s’han de fer les activitats a l’aire lliure o amb finestres obertes, i en cas contrari cal ventilar freqüentment l’espai. S’han d’evitar aglomeracions a les entrades i sortides, i els monitors o docents han de ser sempre els mateixos dins d’un grup constant. La mascareta serà obligatòria a partir dels sis anys en tot moment, excepte quan es practiqui una activitat esportiva o quan sigui incompatible amb la pràctica d’un instrument de vent o del cant.

S’hauran de desinfectar els espais comuns, incloent-hi dutxes i vestidors, i els elements que es comparteixin, com ara les pilotes. Les activitats esportives en l’entorn escolar s’hauran de fer també amb grups permanents. En els esports on hi ha contacte, com ara el bàsquet o les arts marcials, s’haurà d’extremar la neteja de mans i peus i de la roba. En la resta s’haurà de mantenir la distància tant com es pugui.

Pel que fa a les colònies, s’organitzaran els grups coincidint amb els mateixos de les escoles. Si en una casa coincideixen grups de diverses escoles, s’hauran de mantenir distàncies entre uns i altres. El sector de les cases de colònies i les entitats Fundesplai i la Fundació Pere Tarrés creuen que el protocol confirma que les activitats es poden fer amb seguretat, com mostren els pocs contagis al lleure de l’estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.