Economia

El PIB modera les caigudes en el tercer trimestre pel relaxament de les mesures

L’economia repunta un 15,7% intertrimestral, tot i que la dada anual es manté negativa en un 9,1%

Construcció i agricultura, els sectors menys danyats

El relaxament de les mesures de contenció de la pandèmia, que van permetre la represa de bona part de l’activitat d’empreses i treballadors, van donar una mica d’aire a l’economia durant el tercer trimestre. Segons dades provisionals de l’estimació que elabora l’Idescat i que recull la nota de conjuntura econòmica del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, el PIB va repuntar un 15,7% entre el juliol i el setembre, una evolució que deixa la dada més clarificadora, la interanual, en un 9,1% negatiu. Tot i que no és una taxa favorable, sí que contrasta amb la davallada interanual del trimestre previ, que havia estat d’un 21,2%.

Per sectors, les dades menys ominoses les van proporcionar, d’una banda, la moderació de les caigudes en la construcció, fins a un 7,6%, una frenada substancial respecte a la calamitat del trimestre previ en què el sector del totxo va recular un 28%. De l’altra, el sector agrari, que abasteix dels ineludibles productes de primera necessitat i que va registrar la caiguda més moderada per àmbits d’activitat: un 2% interanual.

La indústria també va assuaujar el seu retrocés, des del 19,4% fins a un 8,2% en el tercer tram de l’exercici, mentre que els serveis mostraven el registre més desolador i van passar d’una davallada del 9,3% a una del 20,5% interanual entre el juliol i el setembre. La dels serveis va ser, però, una evolució molt diversa per branques: mentre activitats com les professionals o tecnològiques remuntaven, els negocis més afectats per les restriccions, per exemple, l’hostaleria, la restauració o l’oci, van patir de forma molt més intensa.

Pel que fa al mercat de treball, la crisi sanitària continua impactant en el nombre d’hores treballades, definitivament a la baixa, per bé que en el tercer trimestre aquest descens va ser inferior al previ: un 9,6% interanual, amb una taxa d’atur del 13,2%.

Segons la nota d’economia, “la recuperació de l’economia catalana és intensa però té un caràcter parcial i desigual per sectors”, un progrés que, d’altra banda, també s’observa “en la majoria d’economies de la zona euro”. A més, la nota puntualitza el caràcter “preliminar” de les dades, “per les dificultats estadístiques de capturar la dinàmica d’activitat derivada de la pandèmia”.

Empreses en concurs

D’altra banda, l’institut estadístic espanyol, l’INE, va difondre ahir la informació sobre els procediments concursals en empreses en el tercer trimestre. Concretament, Catalunya va registrar 242 procediments, un 54% més que en el període de l’abril al juny, per bé que en termes interanuals el creixement va ser molt inferior, del 3,9%. Segons les dades oficials, una quarta part dels negocis pertanyien al sector del comerç, amb una incidència molt més intensa en el cas de les micropimes, que van protagonitzar més del 60% dels concursos.

El degoteig de crisis laborals no s’atura

ERTO a El Corte Inglés al 50% de la plantilla

El Corte Inglés aplicarà un ERTO als treballadors de Catalunya, Castella i Lleó i Astúries, els tres territoris que han imposat restriccions al comerç amb el nou estat d’alarma. Segons algunes fonts, l’expedient durarà dues setmanes i afectarà un 50% de la plantilla, tret dels treballadors dels supermercats i els dels departaments d’electrònica. A Catalunya El Corte Inglés té uns 5.000 empleats.

Forta retallada del Sabadell a Catalunya

Catalunya serà la comunitat més afectada pel pla de reestructuració que planteja el Banc Sabadell. Segons fonts de CCOO, l’entitat vol eliminar-hi 765 llocs de treball, un 40% de la retallada prevista a tot l’Estat. D’aquests, 283 pertanyen a la xarxa d’oficines, 245 es troben als serveis centrals i territorials i 188 es dediquen a funcions comercials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.