Economia

Les cambres demanen suport parlamentari

Insten els partits a acceptar la tramitació de la llei cameral per lectura única

Els agents socials s’oposen a la norma i qüestionen la representativitat institucional de les entitats

La Llotja de Barcelona va ser ahir el marc d’un acte unitari en què les tretze cambres catalanes van reclamar que la llei de cambres, que ha patit tota mena de vicissituds i retards, pugui ser aprovada pel procediment de lectura única al Parlament. Encapçalades per Joan Canadell, president de la Cambra de Barcelona, les institucions van exhortar els partits parlamentaris que acceptin aquesta fórmula i aprovin la llei en els dos plens que queden abans d’acabar la legislatura. Les institucions consideren urgent disposar de la llei que els ha de definir el finançament i les atribucions i que ha d’adaptar al context català la llei bàsica estatal, aprovada el 2014. El text porta cinc anys de retard sobre la data límit de promulgació, mentre la resta de territoris de l’Estat ja han elaborat i aprovat els seus.

Un dels últims obstacles per a la norma ha estat l’oposició frontal de les patronals i els sindicats, que consideren que la quota de representativitat que s’atorga a les cambres no és legítima i que els restarà presència institucional.

El secretari general del Consell de Cambres, Eduard Borràs, ho va rebatre dient que el contingut de la llei que ja ha arribat a la mesa del Parlament i que s’hauria de dirimir en els dos últims plens de l’any (el primer els dies 2 i 3 de desembre i el segon el 15, 16 i 17 del mateix mes) és totalment constitucional i que també ho és la seva tramitació pel procediment de lectura única.

Tant Canadell com els seus homòlegs van reiterar que les cambres “representen els interessos de totes les empreses, grans, petites i autònoms” de Catalunya i que aquest servei és el que ha valorat el TC, que també ha avalat la lectura única. Segons va recordar Borràs, “la llei del 2014 atribueix a les cambres la capacitat de representar les empreses i defensar l’economia, i també les funcions que els puguin encomanar les comunitats autònomes”.

Tot i que la proposició de llei exclou expressament les atribucions del diàleg i la concertació social, tal com exigeixen patronals i sindicats, les cambres denuncien “estratègies en contra” per part dels agents socials, que defensen que la representació de les cambres és merament administrativa i que no han de ser presents en els òrgans institucionals.

El secretari general de Pimec, Antoni Cañete, va expressar ahir mateix la disconformitat amb la tramitació per la via de la lectura única, ja que, segons va indicar, hi hauria d’haver una exposició pública i l’avaluació del Consell Econòmic i Social. Per això va anunciar que, si la llei s’aprova, la patronal presentarà “les denúncies oportunes”.

Canadell va reclamar “un marc normatiu estable” perquè les cambres no reben cap finançament públic que no sigui finalista. Després d’enumerar les actuacions de les cambres des de les eleccions, en va reivindicar el caràcter democràtic i transparent, mentre “hi ha patronals que no fan eleccions i que designen els òrgans a dit”. Pel líder de la cambra barcelonina, “potser hi ha un joc d’interessos, o algú pensa que si les cambres anem bé les patronals ja no són tan necessàries; però hi ha espai per a tothom”. De moment, el projecte que es tramitarà en principi té garantida l’aprovació, ja que compta amb el suport explícit dels grups d’ERC i JxCat i l’abstenció de la CUP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.