Política

Sánchez busca l’auxili exprés d’ERC al Senat

El pressupost ha de passar el vet del PP, Cs i JxCat. El PSOE no vol més afegits dels socis

Que la lleialtat al Congrés es reediti al Senat i sense sorpreses en forma d’una esmena a traïció. Això és el que Pedro Sánchez espera d’ERC, a la qual reclama un auxili exprés per tombar els vets de JxCat, el PP i Vox –i el d’última hora de Ciutadans– al pressupost estatal del 2021, que avui i demà es debat i es vota a la cambra alta. El suport d’ERC i el PNB i EH Bildu es dona per descomptat, però el que Sánchez no vol és que es reobri la finestreta de precs i afegits als comptes per part dels socis quan s’entri en les esmenes parcials. “La negociació està tancada”, els ha avisat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.

La novetat és el gir de guió de Cs, que al Congrés no presentava esmena de totalitat perquè volia robar el paper de soci a ERC i ara els veta al Senat quan el pressupost és el mateix. El PSOE necessita els aliats per derrotar cinc vets totals (JxCat, el PP, Vox i Coalició Canària) i 22 vets addicionals a seccions que firma el PP i 19 de JxCat. En l’exposició de motius del vet, Josep Lluís Cleries i Jami Matamala avisen que els comptes no resolen l’espoli fiscal, que la inversió real prevista de 1.999,30 milions és el 16,5% del total –no el 19% del pes al PIB– i que no s’hi inclouen 759 milions de deute del 2008 firmat en la comissió mixta. “Difícilment es pot votar un pressupost a canvi de partides mentre hi ha una criminalització política amb presos polítics i exiliats”, diu JxCat. Sánchez confia a no tenir foc amic i aprovar el pressupost ja el 29 de desembre al Congrés.

Xoc en la coalició per apujar ara el salari mínim

El salari mínim interprofessional (SMI) –actualment és de 950 euros– ha obert un nou xoc en el si de la coalició del PSOE i Podem. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, està pressionant perquè Pedro Sánchez aprovi un augment que l’acosti als 1.000 euros i que no s’entri al 2021 amb el SMI congelat. La tesi de Díaz és que, si les pensions s’han revalorat i si els sous públics creixen un 0,9% en el pressupost del 2021, “no s’entendria per què el govern deixa els assalariats que més ho necessiten amb una pèrdua de poder adquisitiu”. Només Mariano Rajoy el va congelar el 2012 i el 2013. Treball ha citat demà sindicats i patronal i la vicepresidenta Nadia Calviño guarda silenci.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.