Opinió

GameStop: especulació contra especulació

Per tant, cap inversor amb orientació de llarg termini (única forma d’invertir i no d’especular) ha quedat afectat per l’episodi, i si ho ha estat és senyal que havia estat contagiat per una pandèmia especulativa que sempre circula i per a la qual mai es troba vacuna

La majoria de les reaccions, comentaris i anàlisis sobre el cas GameStop tenen una característica comuna: la incapacitat de molta gent per diferenciar els mons de la inversió i de l’especulació borsària.

Arribats a aquest punt, qui més qui menys, i segur que qui hagi començat a llegir aquest article, sap perfectament el que ha passat. Resumidament: una xarxa (WallStreetBets de Reddit) molt nombrosa de petits especuladors (ells pensen que són inversors) borsaris, comprant o apostant a l’alça concertadament i fent pujar el preu de l’empresa GameStop i d’altres, han intentat i han aconseguit arruïnar, en part, alguns fons hedge (també especuladors, no pas inversors) que apostaven a curt termini, és a dir, a la caiguda de cotitzacions de les mateixes empreses (d’altra banda, uns veritables zombis empresarials).

És a dir, una guerra d’estratègies especulatives contràries. Els fons baixistes que apuntaven cap a empreses moribundes per acabar d’enfonsar-les (eutanàsics borsaris) -posició que encara pot tenir certa lògica i utilitat-, atacats per petits especuladors que volien posar fi als Goliats baixistes a canvi de pagar preus absurds per empreses sense cap valor a mitjà termini. Com en qualsevol episodi d’un mercat líquid, alguns dels fons a curt termini van tancar posicions aviat amb pèrdues moderades, mentre que d’altres que van esperar, ho van fer amb pèrdues enormes. Equivalentment, alguns dels inversors agrupats en la plataforma Reddit van comprar aviat i van vendre quan encara no havia començat la davallada posterior, aconseguint grans beneficis; i molts d’altres (els pringats habituals de les piràmides o de qualsevol moviment especulatiu) van arribar tard a la compra (GameStop ja havia pujat) per vendre o per mantenir l’acció als preus d’enderroc als quals lògicament han anat tornant les accions en els darrers dies.

En les ribes de tot aquesta operativa d’alt risc, els veritables inversors, afortunadament majoritaris, s’ho han pogut mirar amb escepticisme i sense conseqüències. Ni les companyies afectades són susceptibles d’entrar en carteres o fons d’inversió orientats al llarg termini, és a dir, a la inversió, per ser empresarialment “ànecs morts” sense futur; ni les operatives de curt o de llarg termini en els mercats són recomanables per a carteres d’inversió que aspiren a revaluar-se compassades als beneficis empresarials que generen.

Per tant, cap inversor amb orientació de llarg termini (única forma d’invertir i no d’especular) ha quedat afectat per l’episodi, i si ho ha estat és senyal que havia estat contagiat per una pandèmia especulativa que sempre circula i per a la qual mai es troba vacuna. Els que ara demanen més regulació en els mercats, espantats per l’acció coordinada dels petits especuladors de WallStreetBets, segurament sempre havien acceptat manipulacions en els mercats financers per part de grans fons i operadors, amb conseqüències negatives per a petits especuladors o, fins i tot, per a inversors despitats i fràgils, que no calculen la seva pròpia incapacitat d’aguantar quiets, tant si entren en pèrdues com si aconsegueixen els primers guanys.

L’efecte mediàtic.

Malauradament, la combinació de l’efecte mediàtic (“si passa això, és que la borsa és un casino”) amb el profund analfabetisme financer, fins i tot en petits inversors/especuladors (més aviat jugadors), allunyarà del mercat borsari molts estalviadors que continuaran atresorant el seu poc o molt patrimoni en dipòsits i comptes corrents sense possibilitat d’obtenir rendiments i destinats a perdre poder adquisitiu tan aviat com retorni la inflació.

Mentrestant, i contràriament al que anuncien els profetes de la fi del capitalisme, el sistema financer sobreviurà sense immutar-se i confirmant la llei de la informació asimètrica, que tant mal fa als que la ignoren i més als que creuen que l’han superat. Només així la desventura de molts beneficia la ventura d’alguns. Un dels nous còmplices més flagrants de tot això ha estat la plataforma de contractació en els mercats Robinhood, que utilitzaven els del Reddit. En teoria, sense cost d’intermediació (ingressa venent la informació de les ordres a marketmakers, que ho recuperen penalitzant els marges que apliquen). Els “degenerats”, com s’anomenen els membres de la plataforma de Reddit, operaven quasi sempre via Robinhood que els dona la percepció “d’àpat gratuït” i, per tant, de menor risc. Similar percepció dels que creuen que la participació activa en les principals xarxes socials és gratuïta, sense valorar les dades que regalem i que ens farà pagar amb consum induït. En les xarxes d’especulació borsàries, com en les d’apostes en línia, s’inocula la més perillosa ludopatia, la que finança el gran negoci de les plataformes gratuïtes i contribueix a desplomar incauts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.