Gran angular

Les prioritats del món econòmic

1. Quina hauria de ser la principal mesura per redreçar l’economia?

2. Quins partits creu que haurien de pactar el nou govern?

3. Com creu que hauria de ser la relació amb l’executiu de l’Estat?

Mònica Roca VICEPRESIDENTA DE LA CAMBRA DE COMERÇ DE BARCELONA

01| Quina hauria de ser la principal mesura per redreçar l’economia? Implementar una política fiscal expansiva activa dirigida a salvar aquella part del teixit productiu que malgrat ser viable està en risc de desaparició. Exigir al govern espanyol que, tal com li està demanant Europa, actuï en favor de la gent i faci la despesa que pertoca per salvar la societat i la seva economia, i per tant, les empreses i els treballadors i treballadors que hi ha al darrere. A més hem d’aprofitar tot el marge fiscal per arribar a un dèficit públic de l’1,1% del PIB el 2021.

02| Quins partits creu que haurien de pactar el nou govern? El proper govern hauria de ser independentista, per descomptat, ja que és l’única via, però, sobretot, també hauria d’estar cohesionat. Necessitem un govern fort i unit que contribueixi a trobar solucions i a ajudar la societat i, per tant, empreses i autònoms. No oblidem que el govern que surti elegit serà l’encarregat de gestionar els fons europeus, una oportunitat única per construir un nou model econòmic.

03| Com creu que hauria de ser la relació amb l’executiu de l’Estat? La relació entre Catalunya i Espanya hauria de ser bis a bis, i al mateix nivell, per poder ser real i efectiva. L’Estat ha d’entendre la nostra realitat, Catalunya és una nació amb unes característiques socioculturals úniques que com tota societat avançada exigeix el seu dret a l’autodeterminació i a decidir quin model econòmic de futur vol.

Camil Ros SECRETARI GENERAL DE LA UGT CATALUNYA

01| Quina hauria de ser la principal mesura per redreçar l’economia? Les prioritats del nou govern han de ser, sens dubte, la salut i els llocs de treball. Cal un debat profund sobre quin és el model productiu que necessitem, lligat a un debat sobre la fiscalitat. I, per damunt de tot, el nou executiu ha de garantir l’establiment d’un terra social que eviti que ningú quedi enrere.

02| Quins partits creu que haurien de pactar el nou govern? Nosaltres no ens posicionarem sobre pactes de partits i aritmètiques parlamentàries. Ara bé, el que sí que reclamem són polítiques que responguin a les autèntiques necessitats del país, l’emergència sanitària i la reactivació econòmica més urgent, alhora que repensem quin ha de ser el model productiu per aplicar-lo al més aviat possible.

03| Com creu que hauria de ser la relació amb l’executiu de l’Estat? L’aposta de la UGT de Catalunya sempre ha estat la via del diàleg. Nosaltres considerem que quan hi han conflictes polítics, calen solucions polítiques. Per aquest motiu, ara més que mai, és necessari trobar solucions de consens, tant individuals com col·lectives, que permetin superar l’etapa de confrontació Catalunya-Espanya.

Oriol Amat DEGÀ DEL COL·LEGI D’ECONOMISTES DE CATALUNYA

01| Quina hauria de ser la principal mesura per redreçar l’economia? Tot el que calgui per millorar la salut de la població ajudarà l’economia. Mentre duri la pandèmia, cal que els governs ajudin amb molta més intensitat (amb ajuts a fons perdut) els sectors que estan patint, sobretot les pimes, els autònoms i els sectors especials com el turisme, el comerç i la cultura, entre d’altres.

02| Quins partits creu que haurien de pactar el nou govern? Les forces que haurien d’aconseguir pactar són les que tinguin una majoria suficient al Parlament de Catalunya. I a més, si pot ser, amb una majoria reforçada, per emprendre les mesures que convenen per millorar el benestar de la població.

03| Com creu que hauria de ser la relació amb l’executiu de l’Estat? Ha de ser tan fluïda i constructiva com sigui possible, igual que amb qualsevol govern local o autonòmic i, fins i tot, amb les institucions europees, per tal d’arribar a bons acords en benefici de la població del nostre país.

Sergi Perelló SECRETARI GENERAL DE LA INTERSINDICAL CSC

01| Quina hauria de ser la principal mesura per redreçar l’economia? El govern de la Generalitat no pot decidir en aquelles polítiques que posin fi a l’atur, generin feines dignes, estables i de qualitat. Ni tampoc pot optar per una fiscalitat progressiva. A més, la majoria de lleis socials que han aprovat el govern i el Parlament han estat tombades pel Regne d’Espanya. Amb tan poc marge, reforçar la xarxa de serveis públics, ampliar-ne les plantilles i internacionalitzar serveis hauria de ser una opció viable, encara que insuficient sense disposar d’eines d’estat.

02| Quins partits creu que haurien de pactar el nou govern? Ens agradaria un govern que cregués de debò en els drets sociolaborals de les majories treballadores i en la fortalesa dels serveis públics, que es posés les piles amb la llengua i que empenyés en l’exercici del dret d’autodeterminació, l’amnistia i la fi de la repressió política.

03| Com creu que hauria de ser la relació amb l’executiu de l’Estat? El diàleg i la negociació són cabdals en tot conflicte, i caldria arribar-hi amb prou suport social.

El Regne d’Espanya és un estat supremacista. La fermesa i la dignitat es construeixen amb suport social als centres laborals, als carrers i, també, a les institucions. Aquest bagatge acumulat és el que pot permetre seure en condicions per parlar del que sigui amb l’Estat, sobretot del dret a l’autodeterminació.

Maria Helena de Felipe PRESIDENTA DE LA FEPIME

01| Quina hauria de ser la principal mesura per redreçar l’economia? És fonamental fer un bon ús dels fons europeus destinats a garantir la viabilitat i adaptació de les empreses a les noves circumstàncies econòmiques i socials derivades de la covid. És important la revisió de figures tributàries que avui frenen la capacitat d’inversió i de generació d’ocupació, el suport a la digitalització de les pimes i la reforma de l’administració perquè no sigui un fre a la iniciativa.

02| Quins partits creu que haurien de pactar el nou govern? Creiem que la clau és un govern estable, de base ampla que pugui treballar tota la legislatura aprovant pressupostos i lleis que afavoreixen l’economia productiva.

03| Com creu que hauria de ser la relació amb l’executiu de l’Estat?La relació ha de ser de lleialtat mútua, col·laboració i coordinació. A Catalunya hi ha d’haver seguretat jurídica i un marc institucional estable.

Antoni Abad PRESIDENT DE CECOT

01| Quina hauria de ser la principal mesura per redreçar l’economia? La primera és la formació d’un govern estable al més aviat possible i la segona, dur a terme una nova governança capaç de crear escenaris reals i operatius de concertació i de col·laboració publicoprivada. No podem oblidar que la situació econòmica i els riscos sanitaris són tan importants que les solucions no vindran mai d’un únic actor. Per això, han de ser resultat del diàleg i de consensos amplis.

02| Quins partits creu que haurien de pactar el nou govern? Aquelles a qui les urnes avalin i legitimin com a representants d’amplis sectors de la ciutadania del nostre país. Ara bé, des de l’empresariat no ens cansarem d’exigir que, siguin quines siguin, facin política amb majúscules i siguin capaces d’arribar a acords estratègics per al país, tenint en compte sempre la diversitat.

03| Com creu que hauria de ser la relació amb l’executiu de l’Estat? Insisteixo en la necessitat de canviar la governança a tots els nivells de l’administració. Cal una complicitat transversal entre agents polítics, socials i econòmics que tingui prou força com per dur a terme els canvis necessaris i trencar les inèrcies que s’han demostrat caduques, ineficients i estèrils.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.