Gran angular

Les postres més insospitades

El disseny sembla més conscienciat que mai que en les funcionalitats d’un objecte s’hi ha de trobar també un argument ambiental, com ara bandejar el plàstic, que genera un residu de molt mal gestionar. Així ho entén la dissenyadora Laura Gispert, que en el treball de fi de grau a l’escola Elisava es va proposar resoldre un problema: “Què hem de fer a l’estiu, quan anem de pícnic, amb aquests coberts de plàstic que generen un residu tan problemàtic?” Val a dir que la Comissió Europea ha condemnat a desaparèixer del mercat els coberts de plàstic d’un sol ús a partir d’aquest 2021.

La resposta va ser un repte: “I per què no uns coberts comestibles?”Aleshores, van començar les provatures amb materials com goma gellan (un additiu alimentari) i tota mena de gelificants vegetals, atès que es proposaven arribar “a un producte vegà i sense gluten”.

Ja dins del paper d’emprenedora, amb la seva nova firma Voilà, Gispert es va capbussar en la recerca de la recepta més òptima, amb la inestimable col·laboració de Xano Saguer, el reconegut pastisser d’EspaiSucre. “Amb ell vam anar a cercar la recepta d’un producte que havia de ser resistent a la humitat, ergonòmic tant per a la boca com per a la mà i, de moment, sense sabor i apte per a tothom, ja que no té sucre, ni lactosa ni greixos saturats.” A més, la neutralitat del producte té a veure amb una voluntat: “El cobert no pot ser un element distorsionant del producte de restauració dels nostres clients.”

El cobert comestible de Voilà també ha resolt la delicada qüestió de la seva escalabilitat, de si pot ser produït industrialment, i de la producció se n’encarregarà Barquillos y Galletas Tanis, de Cantàbria. Al maig sortirà a la venda, amb la intenció d’atreure el mercat de tota mena d’empreses que vulguin reemplaçar els coberts de plàstic, com ara gelateries, àrees de servei, aerolínies, delivery, forns degustació, etc. També està previst, en funció del comportament del mercat, “fer tota una gamma de sabors, del dolç al salat, que els coberts siguin customitzables”. Per exemple, com diu: “Si una cadena de menjar ràpid ho incorpora, li podríem fer uns coberts comestibles que fessin la funció de les clàssiques galetes salades. Per al cafè, seria possible culleretes amb gust de cacau o canyella.”

D’entrada, el ventall de productes de Voilà consistira en forquilla, ganivet, cullera, cullereta, pal i pala de gelat i paletines. La primera impressió dels clients potencials ha estat, segons afirma Gispert, “positiva, perquè ho veuen com una necessitat”. Gispert remarca que el bioplàstic “no s’allunya tant com diuen del plàstic original, ja que planteja molts problemes per descompondre’s orgànicament de forma satisfactòria”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.