Economia

El Penedès vol renovables que no ocupin sòl agrícola

La ciutadania demana que el pla territorial garanteixi el futur del sector agrícola i el compromís amb el paisatge

La ciutadania del Penedès vol que el pla territorial que està en procés de redacció garanteixi el futur del sector agrícola i el compromís amb el paisatge. Per això, una de les principals conclusions del procés de participació ciutadana que ha acompanyat la redacció del pla és que els ciutadans estan a favor de les energies renovables per garantir la sostenibilitat de la vegueria però sense renunciar al sòl agrícola. De totes les propostes fetes durant aquest procés, el Departament de Territori i Sostenibilitat ja ha assegurat que el 36,1% s’incorporaran al pla territorial.

L’aposta és la col·locació de plaques solars en teulades i polígons industrials, fomentar l’autosuficiència i la resiliència al canvi climàtic en urbanitzacions o zones residencials de baixa intensitat, i l’exploració per a la implantació de nous models com la biomassa, la geotèrmia i el biogàs.

Quant als assentaments urbans, d’acord amb aquesta mateixa línia, les propostes que arriben van lligades a la reducció de la impermeabilització del sòl, la millora de l’autosuficiència pel que fa a l’aigua o l’electricitat o la recerca de nous estàndards de construcció. Tanmateix, una de les línies obertes en els debats apunta a planificar serveis i equipaments supramunicipals que garanteixin relacions entre els municipis grans i petits i afavorir que la vegetació i els ecosistemes naturals entrin a les ciutats i permetin connectar totes les poblacions veïnes amb una nova idea de mobilitat.

Així, mentre que en el debat sobre l’activitat econòmica el sector empresarial adverteix que la falta de sòl industrial ha fet perdre oportunitats al Penedès, també hi ha una massa important de sectors que rebutgen la implantació de l’activitat logística perquè consideren que ocupa molt de sòl a canvi de molt pocs llocs de treball. Demanen més transparència de l’administració sobre la necessitat real de grans parcel·les i sobre les propostes concretes que s’analitzen o que s’han fet.

I, finalment, pel que fa a infraestructures, els temes més presents han estat les mancances de la xarxa ferroviària i l’oposició al pas de la B-40.

LA XIFRA

36,1%
De les aportacions fetes
, són les que tindran en compte amb la voluntat d’incorporar-les al document final.

L’agricultura, sector estratègic

Del procés participatiu es desprèn que l’activitat agrària i agroalimentària destaca com un sector estratègic, i els agents (tant representants d’entitats com ciutadans particulars) que han participat en el procés demanen que es protegeixi el paisatge i la cadena de valor específica del sector vitivinícola, així com les activitats relacionades. Això implica, a més, plantejar estratègies i accions per evitar el despoblament dels nuclis petits i masies que tenen un paper important per al manteniment de la regió agroalimentària.

L’objectiu és superar la dicotomia entre l’activitat agroalimentària i l’activitat industrial, i consensuar un model capaç de mantenir i generar llocs de treball de qualitat en els diferents sectors. En algunes sessions s’ha arribat a plantejar la possibilitat de compatibilitzar els dos sectors que en aquest moment s’entenen com a enfrontats, afavorint la instal·lació d’activitats industrials complementàries de l’agricultura, la vitivinicultura i la transformació d’aliments. L’objectiu és que la indústria sigui respectuosa amb l’activitat agrària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.