Economia

Més vacunació i reactivar les fires per evitar el “desastre” hoteler a Barcelona

El president del gremi, Jordi Mestre, alerta que un estiu com el del 2020 seria nefast

Un 70% dels hotels han tancat portes i han perdut 2.100 milions en 15 mesos

Després d’una Setmana Santa “inexistent” per al sector hoteler de Barcelona i arrossegant gairebé “quinze mesos sense activitat ni ingressos, però amb despeses fixes”, l’esperança del sector per evitar “un desastre” depèn del fet que l’administració acceleri el ritme de vacunacions, si cal mobilitzant les farmàcies o l’exèrcit, que es reactivi la programació de fires i congressos i que es transmeti una imatge de confiança i de ciutat segura. Aquestes són les demandes que el president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Mestre, va verbalitzar ahir en una roda de premsa perquè no es produeixi un estiu com el de l’any passat, que “seria un desastre, amb conseqüències nefastes per al sector”.

No s’han fet realitat els mals auguris que el mateix Mestre va vaticinar a l’octubre en una entrevista a aquest diari i no han quedat només 25 hotels oberts, sinó 131 –un 30% del total–, però les xifres són demolidores per al sector. Al 70% d’establiments tancats que no han suportat la davallada del turisme internacional, s’hi suma que els oberts han tingut una “baixíssima ocupació”, entre el 10 i el 15% de la seva capacitat. Són només 2.100 persones diàries, quan en condicions normals ara n’hi hauria 60.000 d’allotjades a la ciutat, una situació a la qual s’ha d’afegir la caiguda de preus d’entre el 50 i el 60%.

En gairebé quinze mesos de pandèmia han perdut el 95% de la facturació, cosa que suposa 2.100 milions d’euros. “La situació és molt complexa, per no dir tràgica”, lamentava Mestre, que censurava el paper de les administracions per haver ajudat poc un dels sectors més castigats per la Covid-19 –juntament amb els de l’oci nocturn i les agències de viatges–, que representa el 5% del PIB de la ciutat i uns 35.000 llocs de treball. D’aquests, assenyalava Mestre, gairebé el 90% estan afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació.

Aparició dels fons voltor i canvis de propietaris

La incertesa de la situació fa difícil que el gremi pugui fer una previsió de com els pot anar la temporada d’estiu, tot i considerar que és la darrera oportunitat per “remuntar”. El director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, assegurava que amb prou feines n’hi haurà un 50% d’oberts, ja que molts ja pensen en l’any que ve, encara que tot dependrà del ritme de la vacunació. El president de l’entitat, Jordi Mestre, hi afegia que malgrat la crisi al sector no els constava que els establiments tancats actualment tinguin la voluntat de tancar de forma definitiva. Sí que van posar de manifesta que al voltant d’uns deu hotels han canviat de propietaris i que la situació ha provocat l’aparició dels fons voltor, que sempre apareixen quan “fa olor de sang”, amb la idea de comprar barat i vendre car, constatava Mestre.

Tenen marcades al calendari les dates entre el 28 de juny i l’1 de juliol, quan s’ha de fer el Mobile World Congress (MWC). Esperen tenir les primeres dades de reserves a principis de juny per tenir un indicador de si caldrà obrir o no més establiments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.