Empreses

Vesismin Health manté els hospitals lliures d’infeccions

L’empresa, desenvolupada al si de l’IQS, ha accelerat el seu creixement i expansió durant la pandèmia

D’una molècula, al desenvolupament d’un negoci de nínxol en què s’han situat líders

Víctor Vallés, fundador i CEO de Vesismin Health, empresa líder en solucions per al control d’infeccions en l’àmbit hospitalari, amb seu al Parc Científic de Barcelona, va entrar en el sector de la salut de manera imprevista. “Treballava a Madrid, en una multinacional del sector de l’automòbil, i volia tornar a Barcelona. Llavors em va sorgir l’oportunitat de crear una empresa quan es van posar en contacte amb mi uns inversors que havien comprat una patent d’una molècula química, que deien que ho desinfectava tot, i volien explotar-la. Com que no tenia coneixements del sector, vaig contractar una química i em vaig dirigir a l’Institut Químic de Sarrià (IQS) on, el 2003, vam començar el camí”, diu Vallés.

Allà, la futura empresa no va trigar gaire a prendre forma: “La molècula que havien comprat els inversors ja tenia algun producte desenvolupat, i nosaltres el vam afinar, i un any després de la creació de la firma, ja vam fer la primera facturació.”

L’equip de Vesismin Health, format per professionals químics, biòlegs i farmacèutics, entre altres especialitats, va treballar desenvolupant diversos productes fins a tenir un petit catàleg, alhora que també n’incorporaven d’altres, que distribueixen “per complementar la gama”, fins que el 2010 van aconseguir donar color a la clorhexidina.

“Als hospitals s’utilitzava la povidona iodada, el Betadine de tota la vida, tot i que s’havia demostrat que la clorhexidina és molt millor en la reducció d’infeccions en llocs com els quiròfans i en la inserció de catèters, entre altres pràctiques. Tanmateix, no s’utilitzava perquè era transparent i no marcava la zona on el professional havia d’actuar. Després de dos anys d’investigació, vam aconseguir acolorir la clorhexidina i ara som els líders en aquest antisèptic.” El color que li han donat és el taronja i no és casual. “El taronja recorda el Betadine, el color no es pot confondre amb cap malaltia de la pell i, a més, és fàcil de retirar”, explica Vallés.

Explosió l’any del virus.

La pandèmia els ha fet esclatar en facturació, fins a tancar l’exercici del 2020 amb un increment de més d’un 150% respecte a l’any anterior, fins a arribar als 17 milions d’euros, el 33% dels quals provenen d’exportacions a quaranta-cinc països. Enguany, aquesta xifra es mantindrà i preveuen que el 2022 arribarà als 20 milions d’euros. Els seus productes són en tots els hospitals catalans i bona part dels de l’Estat.

Aquest impuls el van obtenir gràcies a la fabricació i distribució de l’NDP Air Total+, un desinfectant de superfícies per via aèria que elimina el 99,99% de bacteris, fongs i virus. “Aquest producte és complementari al protocol habitual de neteja manual, i es fa servir sobretot en quiròfans o sales aïllades quan es buiden, i triga una hora a fer la desinfecció de l’espai.”

Vesismin Health està comercialitzant en el mercat espanyol l’UV-360, una tecnologia que permet la desinfecció amb llum ultraviolada avançada. “Sense utilitzar cap producte químic, l’UV-360 és capaç d’eliminar el virus que provoca la covid-19 en tan sols quinze minuts”, explica Vallés, que concreta que un producte similar, “líder als EUA utilitza aquesta tecnologia, però és molt costós”. Vesismin està desenvolupant “en col·laboració amb una enginyeria de Barcelona el nostre producte, amb sensors que t’indiquen que arriba allà on vols que actuï. Serà més econòmic que el nord-americà i oferirà millors prestacions.” Segons Vallés, a hores d’ara, “en funció dels microorganismes detectats, recomanem fer-ne servir l’NDP Air Total + o l’UV-360, o tots dos.”

Rediroom és un altre dels productes estrella de la firma que estan llançant a hores d’ara al mercat espanyol. Vesismin hi ha participat amb el seu desenvolupat, que ha realitzat un soci anglès. Es tracta de la primera unitat portàtil del mercat que permet l’aïllament temporal de pacients amb malalties infeccioses. “És un sistema modular que en 5 m² munta una habitació aïllada”, explica. És com una mena de carro que quan es desplega crea una estructura al voltant del llit, que descansa en quatre pilars.

“Volem reforçar la nostra posició com a empresa líder i referent mundial en el sector del control d’infeccions en l’àmbit hospitalari, però no per ser la més gran, sinó per ser la que fa millor la feina. Així hem crescut i així volem continuar creixent”, diu Vallés respecte al futur immediat. Al juliol inauguraran noves oficines al centre de Barcelona.

VESISMIN HEALTH

Facturació
17 M€
Treballadors
35
Any de fundació
2003
L’empresa, tot i abordar un sector de risc i de llarg termini en el retorn de la inversió com és el de la salut, no ha fet fins ara cap ronda de finançament. “No ens ha calgut, ja que hem generat recursos propis que ens han permès invertir en el nostre creixement”, diu Vallés.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.