Economia

La CE, pessimista sobre la recuperació de l’Estat

Brussel·les preveu que el PIB augmenti un 5,9% i el govern espanyol, un 6,5%

Brussel·les no es creu les previsions econòmiques del govern espanyol i es mostra més pessimista que el president Pedro Sánchez sobre la recuperació de l’Estat. La Comissió Europea pronostica un augment del PIB espanyol del 5,9% aquest any gràcies als fons de recuperació i la tornada als nivells pre-Covid el 2022. Unes xifres que s’allunyen de l’escenari econòmic amb el qual treballa la vicepresidenta econòmica espanyola, Nadia Calviño, que és sis dècimes més optimista i preveu un creixement del 6,5% el 2021. L’última vegada Calviño la va encertar i l’executiu europeu va errar en els seus càlculs sobre el 2020. Brussel·les va dir que l’Estat espanyol tancaria el primer any de pandèmia caient un 12,4%. Finalment, la patacada va ser del 10,8% com deia Calviño.

Sigui quin sigui el resultat econòmic, tothom reconeix l’impuls que donaran les ajudes per la Covid a l’economia espanyola ja aquest any. “La previsió de creixement per a Espanya és positiva”, va dir ahir l’eurocomissari d’Economia, Paolo Gentiloni.

L’increment del PIB espanyol el 2021 serà el més fort de la zona euro després d’haver patit la pitjor caiguda el 2020. En el conjunt de la zona euro, el creixement serà més moderat, del 4,2% el 2021 i del 4,4% el 2022. Malgrat la recaiguda en la recessió a principis d’any, “l’aixecament d’algunes restriccions i l’acceleració del ritme de vacunació” a l’Estat permetran que l’activitat econòmica estigui “preparada per començar a créixer en el segon trimestre” i continuï a l’alça “amb més solidesa” en la segona meitat de l’any, indiquen des de Brussel·les.

La sortida de la crisi també depèn dels 69.500 milions d’euros del fons de recuperació que pertoquen a l’Estat espanyol. Si no hi ha sorpreses pel camí, haurien d’arribar uns 12.000 milions d’euros aquest any i 22.000 milions més el vinent. Per tant, la injecció important serà el 2022, quan s’hauria de notar més l’impacte de les ajudes europees. Segons les estimacions de Brussel·les, els subsidis comunitaris permetran propulsar l’economia espanyola un 6,8% l’any que ve, mentre que el govern de PSOE i Podem espera que el rebot sigui d’un 7%.

Amb tot, els nivells d’ocupació previs a la pandèmia –que ja eren preocupants– no tornaran en els pròxims dos anys. Aquest 2021 l’atur continuarà augmentant fins al 15,7%. Els més afectats seran els treballadors dels sectors vinculats al turisme, que es recuperarà “a un ritme menor” que la resta d’activitats. A partir del 2022 es crearan llocs de treball, però l’atur continuarà sent dels més alts a la zona euro amb una taxa del 14,4%. A més d’aquestes xifres pessimistes, la CE va alertar de la “incertesa” sobre les previsions econòmiques, especialment pels dubtes sobre la tornada dels turistes. També del risc d’insolvències d’empreses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.