Gran angular

Autcat creu que la proposta de cotitzacions del ministeri perjudica els autònoms de rendes baixes

Autònoms de Catalunya defensa la cotització en funció dels ingressos reals, sempre que s’integri en el Règim General

L’Organització d’Autònoms de Catalunya (Autcat) considera que l’esborrany sobre cotitzacions per trams que proposa el Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social perjudicaria als autònoms en les franges baixes dels trams i per les rendes més baixes.

Autcat considera que la proposta de cotització en funció dels ingressos reals és la via idònia i una demanda històrica dels autònoms per equiparar no només les quotes sinó també les prestacions. Ara bé, segons Enric Rius, president de l’Autcat, cal una revisió a fons de la situació actual dels autònoms en relació a la Seguretat Social i ens manca conèixer la proposta per a les pensions. És de justícia que s’equipari l’aportació de recursos entre treballadors per compte aliè i treballadors autònoms perquè d’aquesta manera es pugui treballar de manera clara per eliminar el frau a través dels falsos autònoms i també de l’economia submergida que actualment representa un 22% del nostre PIB.” L’Autcat aposta per establir el percentatge de cotització i aplicar-ho sobre els rendiments nets, evitant les constants disfuncions que es generen en funció d’on s’està situat en el sistema de trams i compassar les bases màximes amb pensions màximes. A més cal definir acordar quina serà exactament la base, ja que a vegades es parla d’ingressos i altres vegades es parla de rendiments. Des de l’Autcat s’aposta per establir com a base els rendiments, però ha de quedar molt clar a les instruccions i normatives i de manera explícita. També demana analitzar la situació de les jubilacions anticipades en base al període que porta cotitzat una persona i no tant per l’edat de qui es jubila.

Autcat insisteix que en la reforma de quotes d’autònoms que entraria en vigor el 2023 en període transitori, “la cotització que es fa per trams és molt perjudicial per a les franges baixes dels trams i en les rendes més baixes, donat que percentualment és molt més costós”, com diu Rius. Com s’interroga, “realment té sentit que una persona treballadora autònoma que ingressi fins a 3.000 euros per any nets, hagi de pagar quota d’autònoms?”. En l’exemple d’Autcat, si un autònom gunay 3.000 euros nets a l’any, amb la proposta del Ministeri haurà de pagar 200 euros al mes de cotització durant el primer any. Les quotes que hauria de pagar a la Seguretat Social sumarien prop de dos mil quatre-cents euros és a dir, que li quedarien uns 56 euros al mes. A partir del 2031 ja podria disposar d’uns 160 euros.

Per a l’Autcat, la solució a tots aquests greuges comparatius seria la d’eliminar el règim d’autònoms, equiparant-lo al règim general, amb els mateixos drets i obligacions. Establint un mecanisme on es pagui pel que es guanya, on es permeti altes i baixes en funció dels dies realment treballats i on l’autònom tingui els mateixos drets que un treballador per compte aliena. “Tècnicament és possible però encara no se’n parla. De fet ja s’han integrat altres règims com el de les treballadores de la llar, així que seria el moment d’incloure-ho en el diàleg social i tractar-ho dins del mateix paquet de mesures”. L’organització afirma que un sistema més equitatiu d’equiparació permetria abaratir els costos de cotització general.

Per a l’Autcat, la solució a tots aquests greuges comparatius seria la d’eliminar el règim d’autònoms, equiparant-lo al règim general, amb els mateixos drets i obligacions. Establint un mecanisme on es pagui pel que es guanya, on es permeti altes i baixes en funció dels dies realment treballats i on l’autònom tingui els mateixos drets que un treballador per compte aliena. “Tècnicament és possible però encara no se’n parla. De fet ja s’han integrat altres règims com el de les treballadores de la llar, així que seria el moment d’incloure-ho en el diàleg social i tractar-ho dins del mateix paquet de mesures”. L’organització afirma que un sistema més equitatiu d’equiparació permetria abaratir els costos de cotització general.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.