Política

Mundó, Borràs i Vila, a un dia de liquidar el càstig de l’1-O

El Tribunal Suprem va condemnar els exconsellers de Governació, Justícia i Empresa a 20 mesos d’inhabilitació a càrrec públic, que compleixen demà

Queda la causa al Tribunal de Comptes

šMentre el govern espanyol cerca energies i voluntat per donar resposta als indults dels presos polítics aquest estiu, el Tribunal Suprem liquidarà demà la condemna que va imposar als exconsellers Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila per l’1-O: 20 mesos d’inhabilitació a càrrec públic i 60.000 euros de multa, que es va pagar amb aportacions a la Caixa de Solidaritat.

La data del 9 de juny ja estava fixada en una resolució d’execució de la condemna, posterior a la sentència del 14 d’octubre del 2019 contra els independentistes catalans, i els exconsellers de Justícia, Governació i d’Empresa rebran ara la notificació, que els deixa la porta oberta a poder assumir un càrrec públic en qualsevol administració. Els exconsellers Mundó i Borràs han declinat valorar la fi del càstig, mentre que l’exconseller Vila ha acceptat una entrevista amb El Punt Avui que sortirà publicada demà.

La fiscalia sol·licitava per a tots tres set anys de presó pel delicte de malversació de fons públics, que el tribunal, liderat per Manuel Marchena, va descartar en no trobar cap despesa dels respectius departaments per l’1-O. I, tot i ser del govern de Puigdemont i impulsar les lleis de desconnexió, tampoc van considerar-los ni autors ni participants de la sedició. Advocats d’altres presos polítics van atribuir aquest tracte diferenciat al fet que Mundó, Borràs i Vila van deixar l’activitat política en plena voràgine del procés penal, i els altres no.

Actualment, l’exconseller Mundó treballa a Vallbé Advocats, on és soci des del 2006, ara n’és el responsable de l’àrea de dret civil; a més, fa articles d’opinió en diaris catalans. Mundó ha reclamat al Ministeri de Justícia una indemnització pels 33 dies que va estar tancat a la presó de Madrid, quan va fer-los engarjolar la magistrada de l’Audiencia Nacional el 2 de novembre del 2017. L’exconseller també ha demanat a l’equip d’advocats d’ERC que portin la seva condemna al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), després que el Tribunal Constitucional (TC) va refusar fa poc donar-li empara en considera que el Suprem no li havia vulnerat drets.

L’exconsellera Borràs, que també va estar un mes en presó preventiva amb l’exconsellera Dolors Bassa (que el jutge Llarena va tornar a tancar i ara compleix una condemna de 12 anys de presó), va ser contractada a mitjan octubre del 2018 com a coordinadora de polítiques corporatives de la Universitat de Vic. I l’exconseller Vila, que ha mostrat més obertament les seves aspiracions polítiques, és director d’Aigües de Banyoles i va haver d’avalar amb el seu patrimoni pel litigi del govern amb les obres de la Franja, com a exconseller de Cultura.

Turull, a Estrasburg

Mentre la via penal s’ha tancat, els exconsellers com la resta del govern de Carles Puigdemont tenen obert el front del Tribunal de Comptes, que els reclamava 4,1 milions d’euros per l’organització i promoció del referèndum d’autodeterminació de Catalunya, i que considera “malbaratament” de fons públic. Els 4,1 milions van ser aportats per la Caixa de Solidaritat, i ara cal que es tanqui aquest procediment, del qual després es podria presentar recurs al tribunal contenciós del Suprem. És com està ara la situació dels 5,1 milions d’euros que el Tribunal de Comptes va exigir a l’expresident Mas i al seu equip per haver organitzat el 9-N del 2014, que s’han de tornar a la Generalitat. Hi ha un ingrés cautelar pendent de la sentència del Suprem, segons un dels advocats defensors.

D’altra banda, Jordi Pina i Francesc Homs, advocats de l’exconseller de la Presidència i pres Jordi Turull, es reuniran dijous amb l’expresident Puigdemont a Estrasburg, amb motiu de la presentació del recurs de Turull al Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH).

LES XIFRES

60.000
euros de multa
també els va imposar el TS en la condemna. Pagat amb aportacions.
33
dies a la presó
provisional van estar els exconsellers Mundó i Borràs, a Madrid.

El TSJC assumeix la causa contra Juvillà (CUP)

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha obert diligències contra Pau Juvillà, diputat de la CUP al Parlament i membre de la mesa de la cambra, després que el jutjat d’instrucció número 3 de Lleida li hagi remès la causa per desobediència en convertir-se en aforat. El tribunal dona cinc dies a la fiscalia i la defensa per pronunciar-se sobre la competència de la sala.

La causa penal es va obrir per no haver retirat els llaços grocs que el partit tenia penjats a les finestres del despatx del partit anticapitalista a la Paeria i que es va negar a treure després que Cs ho denunciés a la Junta Electoral durant la campanya de les municipals del 2019. La fiscalia demana per a ell vuit mesos d’inhabilitació a càrrec públic i quatre mesos de multa. Juvillà va defensar que els llaços era una decisió del grup i que era com si estiguessin a la seu del partit.

El TSJC va informar ahir que el tribunal que investigarà la seva causa és el format pels magistrats: Jesús María Barrientos, Carlos Ramos i Fernando Lacaba, que serà el ponent i que és una de les primeres causes que assumeix en ascendir a la sala civil i penal del TSJC, després de força anys com a president de l’Audiència de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.