Política

Campo diu que el seu govern “respecta” la immunitat de Puigdemont però també l’actuació de la justícia espanyola

Nogueras retreu al ministre que no garanteixi el dret de l’expresident a entrar a l’Estat sense ser detingut

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha afirmat aquest dimecres que el seu govern “respecta” la decisió del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) de restablir de manera cautelar la immunitat parlamentària de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i dels exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, però “respecta” també la separació de poders, és a dir, una possible actuació de la justícia espanyola en cas que entrin a l’Estat. Ha fet aquestes manifestacions en resposta a la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, que li ha retret que no expliqui com pensa garantir que els drets dels tres eurodiputats a l’Estat.

El ministre ha afirmat que el seu govern respecta la decisió del TGUE “de la mateixa manera que respecta la separació de poders”. “Jo sóc el ministre de Justícia i he de dir el que crec que és el respecte a les decisions de la justícia”, ha apuntat sense acabar d’aclarir en quina situació quedaria l’expresident si entrés a l’Estat.

Nogueras ha acusat l’executiu espanyol de parlar d’Espanya com un estat de dret “però no apliquen les resolucions de la justícia europea”. “Es diuen europeistes, però no reconeixen la immunitat europea dels nostres eurodiputats.

“Cal guarir les ferides”

Campo també ha respost les preguntes que la líder de Cs, Inés Arrimadas, i el diputat del PP Luís Santamaria li han fet sobre els indults als presos independentistes.

Arrimadas ha acusat el PSOE de “mentir” al seu electorat i actuar només guiat per la “supervivència”. “Indultarà els seus socis passant per sobre de la justícia i del sentiment de la immensa majoria dels espanyols”, ha dit, perquè “no se li pot donar un indult a qui no es penedeix”.

El diputat del PP ha anat més enllà per acusar directament el ministre de ser “l’arquitecte institucional de la traïció més gran al poble espanyol que recordem”. Li ha retret que no doni suport al criteri del Tribunal Suprem i en canvi aposti per un “autoindult” que només porta a una “solució impossible”, perquè les propostes dels independentistes porten a “un carreró sense sortida”.

L’ha advertit que passarà a la història com “un dels pares de la traïció més gran al poble espanyol que es coneix” perquè el govern espanyol “anirà a la taula de diàleg amb els pantalons a l’alçada de les ròtules”.

El ministre ha insistit que elevarà al Consell de Ministres la seva proposta “quan toqui”, i ha demanat al PP que “no tingui nervis ni ansietat, perquè això emboira la raó”. “Vostè no entén res, no entén la llei de l’indult i l’aplicació de les lleis”. “No creïn mal ambient a les institucions, perquè no es pren una decisió contra la fiscalia o el Suprem”, ha sentenciat.

Pel que fa a Arrimadas, Campo li ha recordat que la missió del seu govern “és afavorir les condicions de la convivència”. “No perdi el nord, tingui clar que cal restablir la convivència” i “si no posem el millor de tots nosaltres ni la generositat ens anirà malament”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.