Gran angular

Projecte per promoure el conreu de proteïna vegetal a Catalunya

Zyrcular Foods, Semillas Batlle, Metalquimia, Elian i la Universitat de Lleida s’alien en un projecte de producció de proteïnes vegetals a Catalunya

Les empreses Zyrcular Foods, Semillas Batlle, Metalquimia i Elian, i la Universitat de Lleida s’han aliat en un projecte per promoure el conreu de proteïna vegetal de proximitat.

El projecte, anomenat “Del conreu a la taula”, cobeja estructurar una cadena de valor que promogui el conreu de proteïnes vegetals, per possibilitar-ne la transformació en productes anàlegs a la carn i el peix. L’objectiu final és aconseguir a l’àrea del Mediterrani i de la Vall de l’Ebre, una cadena totalment integrada de producció local d’aliments de proteïna vegetal.

El projecte ha estat presentat a una trobada al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i s’emmarca en l’estratègia de fons europeus Next Generation EU del Govern de la Generalitat. Durant la trobada, presidida per la consellera Teresa Jordà, hom ha destacat que amb aquest projecte s’aconsegueix diversificar l’economia de les zones rurals, reduir la petjada de CO2, rebaixar la dependència de matèries primeres d’altres zones del món i innovar en varietats de lleguminoses locals que s’adapten a l’elaboració de productes anàlegs carnis i de peix.

Pel que fa al rol que jugarà cada empresa, Semillas Batlle s’encarregarà d’avaluar diferents varietats de soja, cigró, llentia i pèsol, entre altres llegums, conjuntament amb agricultors locals i un equip de recerca de la Universitat de Lleida. Es determinaran les emissions de gasos del seu cultiu i es consideraran els protocols de conreu i pràctiques agronòmiques sostenibles. Es buscaran varietats d’elevada adaptació a les condicions edafo-climàtiques de la zona de promoció del cultiu (Vall de l’Ebre i per extensió zona de l’arc del Mediterrani). Elian i Zyrcular Foods treballaran per avaluar el perfil nutricional de les varietats en estudi, com el seu comportament tecnològic de cara a la texturització, concentració, extrusió i inclusió en diferents formulacions de productes basats en proteïna vegetal. Metalquímia valorarà la conjuminació i adaptació dels actius industrials alimentaris actuals amb els productes resultants del cicle productiu.

El CEO de Zyrcular Foods i promotor del projecte, Santi Aliaga, ha assenyalat que “el sector primari, la indústria alimentària i la gastronomia catalana són referents mundials” tot afegint que “en la innovació i producció de nous aliments tenim l’obligació de generar-ne de proximitat que s’adaptin al màxim al nostre paladar, sinó perdrem quota davant de productes cada vegada més homogenis i globals”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.