Política

El CIS amplia la distància entre el PSOE i el PP en més de nou punts

El sondeig, previ a la reunió de la taula de diàleg, torna a acostar els socialistes al 30% en estimació de vot

El PP s’enfonsa i recull el seu pitjor resultat des de l’abril

L’enquesta manté Vox com a tercera força

El Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) recull un nou repunt del PSOE en intenció de vot, que situa els de Pedro Sánchez a un nivell que no tenien des de l’abril passat i eixampla la bretxa entre els socialistes i el PP en 9,1 punts. Aquest baròmetre, corresponent al mes de setembre, es va fer sobre una mostra de 3.780 entrevistats entre els dies 1 i 13 de setembre, després de la crisi de l’Afganistan, enmig de la tempesta per la crisi energètica que ha dut la factura de la llum a marcar preus rècord i coincidint amb la Diada. El resultat del sondeig del CIS, però, contradiu els resultats de sondejos publicats els darrers dies, l’últim aquesta mateixa setmana, que assenyalaven una recuperació de la dreta. L’enquesta, efectuada abans de la reunió de la taula de diàleg, però feta pública l’endemà, dona al PSOE un 29,6% dels vots, un punt més que al juliol (28,6%), mentre que el PP s’enfonsa. Segons aquest sondeig, en només un mes els de Pablo Casado han perdut tres punts. Passen del 23,4% del juliol a un 20,5% i s’anoten el pitjor resultat des de l’abril. D’aquesta manera, la distància entre el PSOE i el PP s’amplia del 5,2% del juliol al 9,1% del setembre.

La caiguda del PP va acompanyada d’un lleuger creixement de l’ultradretà Vox, que amb el 13,8%, continua com a tercera força més votada. Unides Podem, amb Ione Belarra al capdavant, puja fins a l’11,3%. També puja Cs. Després de mesos de caiguda lliure, els d’Inés Arrimadas aconsegueixen recuperar una mica d’impuls i passen del 5,5% del sondeig del juliol al 6,5%.

Tenint en compte aquests percentatges, si ara es fessin eleccions es produiria un empat tècnic entre els partits de l’actual coalició de govern –el PSOE i Unides Podem– i els de la dreta i la ultradreta –el PP, Cs i Vox–. L’enquesta situa els partits de la coalició de govern en el 40,9% dels vots, i només una dècima per sota el bloc del PP, Cs i Vox.

Pel que fa als partits catalans, si ara es fessin eleccions estatals ERC continuaria sent la formació més votada, amb un 3,2% dels vots. Això, però, és una dècima menys que al mes de juliol (3,3%). Junts també perdria 4 dècimes i passaria de l’1,9% del mes de juliol a l’1,5% al setembre. La CUP, en canvi, guanyaria una dècima i passaria del 0,7% del juliol al 0,8% actual.

També pugen Més País i Compromís, que obtenen un 3,7% dels vots, cinc dècimes més que al juliol. Per la seva banda, el PNB obtindria un 1,3% dels vots (una dècima menys que al juliol); EH Bildu, un 0,9% (dues dècimes més), i el BNG, un 0,5% (tres dècimes menys que en l’anterior baròmetre).

Tots suspesos

En relació amb la valoració dels líders polítics, ni un aconsegueix l’aprovat de la ciutadania. Cap arriba al cinc en el baròmetre del setembre. La vicepresidenta tercera i rostre més conegut d’Unides Podem en l’executiu, Yolanda Díaz, es manté com la líder més ben valorada amb un 4,6, la mateixa puntuació que en el baròmetre anterior, seguida pel president espanyol, Pedro Sánchez (4,5), i el líder de Més País, Íñigo Errejón (4,2). Tot i que la ministra de Treball és la més ben valorada, quan es pregunta als enquestats qui preferirien com a cap de l’executiu es dona la paradoxa que la majoria es decanten per Pedro Sánchez (un 21,6%), i un 10,3% per Casado.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.