Societat

ALBERT TUBERT

BATLLE D’AIGÜES DE BANYOLES

“La intenció és anar obrint els recs”

L’Ajuntament aprovarà a curt termini un pla especial i una nova ordenança sobre els usos d’aquest patrimoni local

El càrrec de batlle d’aigües de Banyoles es va crear al segle XVII. Inicialment l’exercia un ciutadà extern del consistori, però en l’actualitat l’assumeix el regidor de Medi Ambient, que en l’actualitat és Albert Tubert.
En què consisteix la feina del batlle d’aigües?
Es cuida del control de les aigües de l’estany, per exemple, del nivell, sobretot quan hi ha risc d’inundacions; és qui decideix, junt amb l’alcalde, si s’han d’obrir o tancar comportes; també té cura de la regulació del bon ús de l’aigua per part dels regants que tenen dret a agafar-la dels recs i dels canals.
I també s’havia aprofitat per a usos industrials, no és així?
Correcte. I encara hi ha algunes empreses grans que tenen permís per fer servir l’aigua dels recs, com ara Juncà Gelatines o també Tecnopiel, que precisament és hereva de les indústries medievals de pell que hi havia hagut. A part de regants i fàbriques, també hi ha gent que treu aigua dels recs per regar el jardí o omplir la piscina.
Es produeixen gaires conflictes? Ha d’intervenir molt?
La majoria de reclamacions que tenim és per manca d’aigua, quan hi ha sequera. Quan el nivell de l’estany és baix, circula molta menys aigua pels recs. Aleshores, els regants més allunyats de l’estany acaben sense aigua perquè l’estiren els que hi estan més a la vora. El que mirem de fer és que es compleixin les regulacions de les cadiretes [petites comportes reguladores] i es respectin els horaris, o que no hi hagi cap espavilat que posi una cadireta nova o faci alguna cosa que perjudiqui la xarxa o l’organització dels torns.
S’està redactant un pla director de recs. Quan estigui en vigor, en què canviarà la gestió de l’aigua?
De fet, s’està fent el pla director i també un nou reglament o ordenances. El pla director va molt lligat al POUM. Pensa que durant dècades es va tendir a tapar els recs, mentre que des de fa un temps la intenció és anar obrint-los perquè hem de tenir en compte que els recs són dits verds de l’estany que entren a la ciutat i que són un patrimoni molt propi de Banyoles. El pla, per tant, marcarà això: quins trams s’han de destapar i, si cal, quins s’han de desviar. Per exemple, el rec Major es desviarà cap a la zona verda i residencial, que a la llarga, quan es desenvolupi, se situarà on actualment hi ha Agrienergia i Can Juncà. El pla també protegirà els elements arquitectònics d’interès que hi ha en els recs.
I les ordenances?
Les que són vigents són del 1907. Regulen qui té dret a regadiu i marca sancions per un mal ús, etc. Estem treballant per actualitza-ho i fer un decret de sequera en què s’indicaran les prioritats de reg per sectors i per tipus d’ús, quan l’aigua escassegi. D’altra banda, recuperarem la comunitat de regants, que inclourà un representant de cada sector. Ells mateixos hauran de regular els recs.
Ara mateix no es paguen taxes per usar l’aigua dels recs. Això canviarà?
En principi no es preveu fer pagar. Ara bé, les noves generacions d’hortolans no solen cuidar-se del manteniment dels canals (netejar-los, arranjar-ne les parets...), tot i que se’n beneficien, cosa que sí que feien i fan els veterans, però és clar, aquests cada cop són menys. El manteniment l’ha de fer l’Ajuntament i això té un cost.
S’havia fet un gran esforç per netejar el recs, eliminant connexions il·legals de desguassos de cases. S’ha aconseguit l’objectiu?
Podem dir que s’han eliminat gairebé el 100% dels abocaments indeguts: de rentadores, lavabos, algun industrial a qui se li escapen coses... I com que ara està net, de seguida ho detectem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.