Serveis

Primera protesta contra l’augment del preu de la llum

Milers de persones convocades per entitats sobiranistes van tancar la llum ahir nit de les 22.00 a les 22.30 h

Acusen les empreses de l’Íbex 35, amb la complicitat de l’Estat, dels preus desorbitats

Milers de cases particulars i edificis oficials, entre els quals la immensa majoria d’ajuntaments catalans, van tancar ahir els llums entre les 22.00 i les 22.30 h en protesta pel continu augment del preu de l’electricitat. L’apagada, convocada en un primer moment pels partits independentistes i sobiranistes de Catalunya, les Illes, el País Basc i Galícia amb presència al Congrés dels Diputats (els signants de l’anomenat pacte de la Llotja de Mar), va tenir, a Catalunya, el suport de més de vint entitats civils independentistes.

Els convocants assenyalen com a responsables directes de la pujada de preus de la llum “les grans indústries i empreses del sector energètic de l’Íbex 35 amb la complicitat de Foment del Treball” i la “responsabilitat política” del govern de l’Estat espanyol del PSOE-Podem. Als partits que estan en el govern de l’Estat els acusen d’“inoperància davant d’aquesta situació d’injustícia social”.

Cap a la sobirania

“Hi ha una enorme indignació popular al voltant de la pujada del preu de la llum i cal canalitzar i donar una resposta sobiranista a aquesta pujada”, va explicar a aquest diari Martí Claret, coordinador de la comissió d’incidència política de l’ANC, una de les entitats convocants. Claret assegurava que “aquesta resposta passa per distingir què passa a l’Estat espanyol respecte de la resta d’estats que també pateixen aquesta pujada de preus fruit de les relacions entre la UE i la federació russa, i que és que a l’Estat espanyol hi ha una sèrie d’elits extractives que especulen amb e l preu del subministrament bàsic”. Hi va afegir: “En el cas català necessitem avançar en la planificació de la transició energètica per avançar cap a la sobirania energètica.”

No tothom

La iniciativa va tenir el suport de vint entitat civils independentistes, entre les quals, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, el sindicat Intersindical-CSC, l’Associació de Municipis per la Independència, la Plataforma per la Llengua, Unió de Pagesos, l’Associació de Micropobles, el Cercle Català de Negocis o el Sindicat de Llogateres. En canvi, en aquesta primera mobilització contra la pujada del preu de la llum no s’hi han afegit entitats com l’Aliança Contra la Pobresa Energètica, que, precisament té en el combat contra l’augment del preu de la llum la seva raó de ser. “Ens sembla bé que ho facin, però nosaltres preparem un altre tipus de protesta”, va assegurar la portaveu de l’entitat, Maria Campuzano.

“És possible que en les pròximes setmanes puguem treballar amb entitats que potser ara no han entrat.” Les entitats independentistes convocants de la desconnectada van publicar dijous el manifest Desconnectem-nos, en què asseguren que “davant el risc que representa aquesta situació per al teixit econòmic i empresarial dels Països Catalans i la pèrdua, també, de competitivitat de les pimes i autònoms”, es defensa la “independència energètica” de Catalunya i es fa una crida a la ciutadania a “autoorganitzar-se”. En concret el manifest insta “la societat catalana a autoorganitzar-se territorialment i de manera transversal, per fer un front comú social per aturar aquesta nova agressió de l’Estat i els seus tentacles de poder”.

“Aquesta és una primera acció, i és veritat que potser no s’aconsegueix gaire cosa, però la intenció és no parar i a aquesta denúncia que fem anar sumant altres sectors”, va assegurar Ester Rocabayera, de la Intersindical-CSC.

Necessitem avançar en la planificació de la transició energètica per avançar cap a la sobirania energètica
Martí Claret
ANC
Aquesta és una primera acció, però la intenció és no parar i anar sumant
Ester Rocabayera
Intersindical-CSC.
Nosaltres no ens hi apuntem, a aquesta protesta. En farem d’altres
Maria Campuzano
Aliança contra pobresa energ.

Una treva trampa aquest dissabte

El preu mitjà de la llum ha registrat una petita caiguda i avui dissabte arribarà a 226,21 euros el megawatt hora (MWh), segons les últimes dades publicades ahir per l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE). Aquesta xifra suposa 62 euros menys que el rècord històric d’aquest dijous (288,53 euros) però continua sent el quart més costós de la història. El moment en què serà més car utilitzar els electrodomèstics durant el dia d’avui serà entre les nou i les deu del vespre, quan el cost de l’electricitat serà de 254,45 euros el MWh. La franja més barata serà entre les cinc i les sis de la tarda, quan serà de 176,92 euros per MWh. La xifra d’aquest dissabte suposarà un increment del 30,2% respecte al preu del mateix dia de la setmana passada (173,65 euros). Multiplica per 4 l’import assolit el mateix dia de l’any passat (44,39 euros). L’increment de la factura de la llum es deu a l’encariment dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO2) i a l’augment del preu del gas, la matèria primera que utilitzen les centrals de cicle combinat per generar electricitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.