Salut

Torna el 100% d’aforament

El govern anuncia la fi de les restriccions d’accés i capacitat a la majoria de sectors a partir de divendres, com equipaments culturals, esportius i restauració

Equipara els concerts a cobert a l’oci nocturn, i hi exigirà el passaport Covid

La baixada per sota dels 100 malalts a l’UCI va propiciar ahir la decisió

Catalunya torna al 100% d’aforament en pràcticament tots els sectors. La franca millora dels indicadors sobre l’evolució de la pandèmia, gràcies en gran part als alts nivells de vacunació, van fer que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, comparegués d’improvís ahir a la tarda després de l’última reunió del Procicat per anunciar la fi, aquest mateix divendres, de les restriccions de capacitat i d’accés en la majoria d’àmbits en què es mantenien. La mesura suposa un pas endavant de gegant cap a la recuperació plena de la vella normalitat del 2019, en la línia del que ja han anat dictant també últimament països de l’entorn amb dades similars a les catalanes. “Divendres deixarem enrere la majoria de restriccions que encara queden vigents i entrarem de ple en una etapa de recuperació de tota la normalitat de les activitats al nostre país”, proclamava el president. “Serà una bona notícia per a molts sectors econòmics, i també per al teixit cultural i social”, constatava.

La reobertura d’espais serà total a la gran majoria de sectors. A partir de demà passat, així, podran tornar a oferir el 100% de la seva capacitat interior tots els bars i establiments de restauració, que fins ara romanien limitats al 50%. S’elimina, així mateix, l’obligatorietat d’una distància mínima entre les taules, així com la limitació màxima de deu persones per taula que romania vigent. Igualment, decauen totes les restriccions que es mantenien en els horaris d’obertura.

També hi ha una recuperació gairebé total de la normalitat en l’àmbit de les activitats culturals. Així, podran tornar a obrir al 100% de la seva capacitat –fins ara es mantenia en el 70%– museus, arxius, biblioteques i sales d’exposicions, i s’hi elimina a més qualsevol límit màxim d’espectadors, i per tant també les distàncies mínimes. Igualment, tornen al 100% les classes presencials a la universitat, i les capacitats d’equipaments cívics, mercats no sedentaris, congressos, fires comercials, parcs d’atraccions i activitats lúdiques en espais tancats. Els recintes esportius a l’aire lliure també podran rebre el 100% de la seva capacitat, sense límit màxim d’espectadors. Els que són tancats, això sí, mantindran la limitació del 80%, tal com es va decidir coordinar en el Consell Interterritorial de Sanitat.

L’única excepció seran els festivals musicals i els concerts que es facin en recintes tancats i amb el públic a peu dret, on es considera que hi ha més interacció i més propera, i, per tant, més perill de contagi. Aquests casos equipararan les seves condicions a les dels locals de lleure nocturn, que mantenen les seves, amb què tot just van poder reobrir divendres passat. És a dir, s’hi podrà accedir només amb “passaport Covid” i amb mascareta obligatòria, i s’hi podrà ocupar un màxim del 70% de l’aforament. “El passaport es continua circumscrivint a l’oci nocturn i a activitats equiparables, com sales de concerts, on es balla i es pot consumir a peu dret”, resumia Aragonès, que al cap i a la fi recordava que s’agafa un criteri similar al vigent en el transport aeri. Al matí, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, ja havia valorat en aquest sentit que la reobertura dels locals nocturns en general “ha funcionat correctament”, igual que ho ha fet el certificat digital, si bé remarcava la necessitat que els tests PCR negatius que es vulguin presentar per entrar-hi s’hagin fet “en centres homologats”.

Validació judicial

En tot cas, la resolució del govern, que sortirà publicada de manera immediata, haurà de ser validada pel TSJC, com les anteriors, a causa d’aquests pocs àmbits en què es mantenen mesures que afecten drets fonamentals, com l’obligatorietat del certificat digital. Si, com Aragonès confia, la justícia ho avala, la darrera gran limitació que quedarà vigent ara serà l’obligatorietat de la mascareta, per norma general, en espais tancats, com el transport públic. “Cal ser molt escrupolosos amb l’ús de la mascareta. Continuarà sent obligatòria on ho és fins ara”, reblava el president, que també destacava la necessitat d’una bona higiene de mans per evitar revifades en els contagis. I és que, segons ell, l’epidèmia està sota control, però “no ha acabat”, amb la qual cosa alertava que l’aixecament de restriccions anunciat “no pot ser sinònim d’una relaxació total”. El president advertia que l’evolució a mitjà i a llarg termini encara es fa “difícil de predir” i insistia en la necessitat de la vacunació com la mesura més eficaç que permetrà mantenir la tendència a la baixa.

El detonant

Tots els indicadors, després de la cinquena onada que va esclatar passat Sant Joan, no havien parat de davallar en les últimes setmanes, però el detonant ahir de l’aixecament de la majoria de les restriccions va ser que es va baixar del llindar dels 100 hospitalitzats en estat crític a les UCI, que la majoria dels experts havien posat feia temps com a dada de referència clau. En concret, ahir es va passar dels 103 la vigília a 97, la xifra més baixa des de l’1 d’agost del 2020. A més, el nombre de persones hospitalitzades va baixar també en 14, fins a 344, i la velocitat de contagi (Rt) també continuava baixant molt per sota de l’1, fins al 0,8. Ahir es van certificar tot just dues defuncions per Covid, i 346 nous contagis. Només l’1,6% de les proves de la darrera setmana han donat positiu, i altres indicadors com la incidència acumulada i el risc de rebrot també van continuar la tendència a la baixa. Tot plegat va fer que el comitè de direcció del Procicat decidís ahir rebaixar la fase d’emergència vigent fins ara a fase d’alerta.

“No estem en plena fase de normalitat, però ens hi anem acostant”, es felicitava, en qualsevol cas, Aragonès, que agraïa un cop més la tasca del personal sanitari i recordava que ara fa tot just un any ell mateix havia de sortir a anunciar l’enduriment de restriccions. “A mesura que les dades ho han permès, les hem aixecat, i avui ho tornem a fer”, justificava. “S’han fet esforços i han donat els seus fruits”, s’alegrava. “Avui s’avança a molt bon ritme; hi ha motius per ser optimistes, perquè les dades acompanyen, però hem de ser prudents perquè som a la tardor”, havia avançat al matí Plaja, que indicava que ja s’és “molt a prop” de reprendre el dia a dia d’abans de la Covid. Des de l’inici de la pandèmia fins ahir mateix, s’han certificat un total de 917.354 positius a Catalunya, i hi ha hagut 23.936 defuncions.

L’executiu, per cert, va poder prendre aquestes decisions perquè va treballar amb normalitat ahir, tot i ser festiu en el calendari. “El govern no comparteix una festa que no es fan seva la majoria de catalans”, deia Plaja, que es feia seu el lema que “no hi ha res a celebrar” el Dia de la Hispanitat. Tots els funcionaris de la Generalitat que ho van demanar també van poder treballar, com de fet ho poden fer qualsevol dia festiu.

LES FRASES DE PERE ARAGONÈS

Amb tota la prudència, però amb tota la determinació, avancem. Divendres deixarem enrere la majoria de restriccions que queden vigents
Les dades epidemiològiques permeten fer passos molt importants per atansar-nos al màxim a la situació de prepandèmia
Continuen sent fonamentals la higiene de mans i la mascareta; són la principal protecció contra el virus, a més de la vacunació
Avui ja tenim més marge per fer compatible la defensa de la salut amb la recuperació de les activitats socials i la vida en comunitat

Es mantenen per ara les mesures als centres escolars

El president Aragonès va raonar que les decisions que ell mateix va explicar havien estat treballades des del Departament de Salut, que és el que ha establert els criteris generals per a la reobertura total de l’activitat. A partir d’aquí, deia, caldrà veure quines decisions concretes es van prenent en altres àmbits sectorials, per la qual cosa va evitar ahir fer recomanacions a les empreses, per exemple, sobre si haurien de tornar al treball presencial o es continua aconsellant el teletreball sempre que sigui possible.

El mateix criteri va seguir per evitar parlar d’un altre sector al qual no es van aixecar les restriccions ahir, i que és un dels que encara en mantindran més, com és l’educatiu. De fet, a principi de curs el departament ja va avisar que les mesures amb què van obrir les escoles i instituts serien vigents com a mínim tot el trimestre, i que si es revisaven no seria abans de les festes de Nadal, a fi de facilitar l’organització interna dels centres. Això vol dir que de moment s’hi manté com a obligatòria la mascareta dins de l’aula, i de fet només se la podran treure, al pati, els grups bombolla que no es barregin amb d’altres. Les aules també s’han de mantenir ventilades en tot moment, i no es permet l’entrada de familiars als centres. Com que encara no es permet la vacunació dels nens entre 5 i 11 anys –és l’únic col·lectiu que encara no està vacunat, i la Generalitat alerta que la variant delta és més contagiosa que les anteriors–, si un alumne de primària dona positiu, s’han de confinar ell i tota la classe durant deu dies. En canvi, si el positiu és a secundària, com que els companys estan vacunats, només caldrà que es quedi a casa l’afectat, que pot seguir la classe telemàticament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.