Medi ambient

ANNA BARNADAS

Secretària d'Acció Climàtica de la Generalitat

“Necessitem renovables, però ho decidirà cada territori”

Augmentarem un 30% el pressupost per als espais naturals protegits i duplicarem la inversió en brigades de manteniment
Les línies d’alta tensió ens perjudiquen i sols podem fer-hi al·legacions. Hem d’anar tots a l’una per aturar-ho. Com a la Selva

Un cop situada la transició verda com un dels pilars de l’acció prioritària, el nou govern va optar per la fusió de les competències de l’antiga conselleria de Medi Ambient amb la d’Agricultura i Alimentació, en una decisió estratègica i no exempta d’algunes crítiques. Barnadas és la secretària d’Acció Climàtica, des d’on comanda set subàrees: de l’aigua a l’energia, el medi natural o la biodiversitat.

Els escenaris sobre els efectes del canvi climàtic a Catalunya són desoladors a curt termini, amb increments de 3,5 graus anuals, independentment de l’escenari d’emissions, a mitjans d’aquest segle. Som a temps de revertir-ho?
De mitigar-ho, sí. Seria una molt bona notícia que fossin 1,5 graus o, com a molt, 2 graus fins al 2030-50. Tenim dos objectius clars: frenar-lo i adaptar-nos-hi en tot allò que puguem.
Recentment el govern ha aprovat l’estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic. Quins objectius prioritaris marca fins al 2030?
És un pla enorme, que identifica vectors clau: l’energia, la mobilitat, els residus i l’aigua i la qualitat de l’aire. S’intenten fer polítiques destinades a mitigar la crisi mitjançant millores en aquests camps. Els abordarem amb noves lleis, però també a través d’accions quotidianes. Per posar un exemple, volem deixar de parlar de residu per incidir-hi i que esdevingui un recurs.
Com es desplegarà i amb quins recursos?
Els pressupostos de la conselleria han augmentat i tenim els fons del nou impost d’emissions sobre els vehicles per desplegar-la. Una de les primeres destinacions dels diners d’aquest impost serà la gestió forestal.
Quants diners es preveu recaptar?
És una mica controvertit, perquè primer es van fer uns càlculs amb una sèrie d’errors, però creiem que enguany se situaran en els 100-120 milions. El fons es divideix en dues parts: el destinat a accions de mitigació del canvi climàtic i, l’altra, a patrimoni natural. És evident que hi ha un punt on es troba la crisi climàtica amb la de la biodiversitat, que també cal atendre. El pressupost per als parcs naturals s’incrementarà cap a un 38% respecte a l’any passat, i és clau per gestionar la biodiversitat. O els radars del Servei Meteorològic, que s’han d’actualitzar. És a dir, inversió en previsió i recerca.
Quin marge de participació tindrà la ciutadania en l’estratègia climàtica?
Per primer cop activem una eina potent de participació ciutadana: la Cimera de Canvi Climàtic de Catalunya, que es farà amb una proposta que abasti el màxim de població possible. Se n’han fet d’altres, però eren destinades a l’empresariat o a l’administració, que també és important. Però per a nosaltres el més rellevant és que hi hagi una estratègia amb participació dels ciutadans. Serà descentralitzada, amb més de cent participants des de les seves vegueries durant uns mesos, i combinarà la formació, la informació i la decisió. Es culminarà en un cap de setmana a Barcelona, on es presentaran les propostes. La idea és que el govern assumeixi majoritàriament aquestes propostes.
Quin ha de ser el paper de l’agricultura i la pagesia en la mitigació de la crisi?
L’agricultura és clau perquè hi ha moltes polítiques de mitigació que es basen en qüestions agrícoles. Com ara la rebaixa d’emissions de transport a través de l’alimentació de quilòmetre zero. S’hauria d’anar acabant la idea que podrem importar aliments d’allà on sigui, perquè el que ens tocaria és consumir aliments de temporada i de prop, com es feia abans. Una altra direcció és treballar amb diferents accions perquè la terra sigui un embornal de CO2 i que es tanqui el cicle cap a una agricultura i una ramaderia més sostenibles.
Així es desplegaran noves polítiques per contenir la crisi de preus i la generacional que afecten la pagesia?
Posar-nos a treballar junts amb l’àrea d’Agricultura ho facilita. Volem que el sector no sols sobrevisqui, sinó que visqui de la seva feina, tot fent serveis ecosistèmics i que mitiguin el canvi.
El desequilibri ambiental està posant contra les cordes els pagesos, a causa d’espècies esdevingudes plagues: el conill i el senglar. S’han provat ja moltes coses. Quina resposta hi donaran?
L’aspiració, i també per a espècies exòtiques, com la vespa asiàtica i el cargol poma, és poder arribar a controlar-les, no a erradicar-les. La idea és destinar recursos a la gestió perquè no siguin perjudicials. El mateix ecosistema ens ajuda, de tant en tant: ara els conills tenen un brot de mixomatosi que causa baixes importants de població... Un ecosistema que funcioni ja ho faria de manera natural, sense intervenir-hi els éssers humans. El problema sorgeix quan sí que ho fem: els senglars ens han perdut la por i ara es van a alimentar als contenidors.
Controlar-los, com? Amb batudes?
És la tècnica més efectiva que fem servir, perquè també s’han emprat feromones. La qüestió és posar totes les eines a disposició per a un control que és molt difícil. Ara tenim l’entrada d’una nova espècie, el coipú. És un rosegador gran exòtic, adaptable en àmbits humits de la ciutat i del camp. Al nord d’Europa, fa anys que va entrar i de mica en mica es va acostant. Ara ja el trobem al nord de Catalunya i ens perjudicarà els conreus i la fauna autòctona a la llarga si no el controlem. Ho fem amb batudes.
Al delta de l’Ebre hi ha un clam general en vista de la poca o nul·la actuació per frenar la regressió de la zona. Quines actuacions hi preveuen?
La visió del govern és recórrer a tot el que en freni el retrocés, en una estratègia que crec diferent de la de l’Estat. Ataquem en diferents fronts. A curt termini, amb el trasllat de sorra entre la platja de la Marquesa i l’estació de bombeig, on va fer destrosses el temporal Glòria. Estem treballant urgentment amb el ministeri perquè puguem fer-hi una aportació de sorra.
Ho ha de fer l’Estat. Saben quan serà?
Sí, és competència de l’Estat. Nosaltres hi hem posat totes les facilitats possibles i estem patint, perquè el novembre passat la llevantada va tornar a afectar: la barra del Trabucador està molt fràgil, però el pitjor és l’entrada d’aigua. Per evitar-ho de nou, demanem celeritat. Si realment l’Estat compleix, en un mes podem executar aquest trasllat de sorra. A mitjà termini, però començant el treball enguany, preveiem crear camins de protecció, a banda i a banda de les badies del Fangar i dels Alfacs. Són murs de sorra d’una certa alçària per evitar que hi entri l’aigua. A causa de la dinàmica litoral, els sediments marxen de la zona frontal del delta cap als costats. Això està tancant la badia del Fangar i l’aigua perd qualitat. A partir d’un estudi, volem moure aquests sediments. I a llarg termini la intenció és el moviment de sediments dels embassaments superiors, juntament amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. Ens proposem fer-ne una prova pilot –voldríem que fos a finals d’enguany o principis del 2023– per comprovar quina és la millor manera de tornar a deixar anar sediments cap a la desembocadura. I, a partir d’aquí, fer un calendari i veure com es pot fer, perquè l’aportació de sediments ha de durar molts anys.
Què opina del projecte empresarial de fer tres assuts a l’Ebre per produir electricitat? Des del territori s’assegura que serà una nova barrera per als sediments riu avall i fins al delta.
Estem valorant-ho i, per tant, ara encara no tenim una posició. Cada cop que arriba un projecte nou hem d’estudiar-lo integralment. Entenem les reticències del territori i farem una valoració tècnica.
Redactaran un estudi tècnic propi?
Ara mateix encara no tenim cap documentació directa de l’empresa, sinó diferents informacions que ens arriben. Per tant, ens pertoca demanar que ens presentin una documentació sobre la qual ens puguem pronunciar tècnicament.
La declaració del parc natural de les muntanyes de Prades és una reivindicació històrica i recentment han presentat l’inici de la tramitació. Aquest cop sí?
Sí, és un compromís d’abans de les eleccions com a partit polític i, per tant, amb el territori. Intentarem fer-ho diferent d’altres cops: constituir-lo juntament amb un pla de protecció, que és el que atorga el reglament de funcionament, i amb dotació econòmica perquè pugui tenir recursos humans i tècnics per gestionar-lo. Té uns tràmits llargs, però d’entrada és una sort que tots els municipis hi estiguin compromesos, perquè això n’accelerarà els terminis administratius. Estem determinats que sigui un dels nous espais protegits d’aquest mandat. Serà un dels parcs naturals més grans de Catalunya, amb més de 30.000 hectàrees i 22 municipis de cinc comarques.
Així estan treballant en la declaració d’altres parcs naturals?
Parcs no, però sí espais que creiem que han de ser protegits. Ens centrem en zones humides temporals, que s’han demostrat com a grans mitigadores del clima. Valorem si proposar-les per ser a la Xarxa Natura 2000 o un PEIN.
Són figures de protecció antigues, però sense pressupostos ni vigilància de poc serveixen.
És clar. És el que ens hem trobat. Tenim molts espais protegits però sense pressupost. Hi volem posar remei en la mesura i el temps que es pugui. Per exemple, incrementarem un 30% les dotacions als parcs i als consorcis ambientals i duplicarem la inversió en brigades de manteniment. Per als espais protegits que no tenen òrgan de gestió, crearem una línia d’ajut perquè els municipis ho facin. Més endavant també inclourem una segona línia per ajudar els propietaris forestals en espais protegits.
Les línies aèries d’alta tensió estan generant alarma i oposició. La Generalitat ha anunciat que dona suport als municipis afectats presentant al·legacions conjuntes. N’hi haurà prou?
Tenim un gran problema, i és de competències sobre la matèria. Si l’Estat declara les línies d’utilitat pública, no hi ha qui ho freni. La Generalitat sols pot presentar al·legacions des de totes les bandes possibles: energia, agenda rural, polítiques ambientals i agrícoles... Més possibilitats: per a nosaltres és paradigmàtica la MAT Selva, en la qual la feina conjunta dels consells comarcals, les diputacions i la Generalitat ha provocat que s’hagi posat en dubte la seva necessitat. Així, des del territori s’ha aturat. Mostra que hem d’anar tots a l’una. Hi ha línies que ens creuen sols per traslladar energia, des d’Aragó i pot ser fins a França. Ens perjudiquen el paisatge, l’economia, a tots els nivells. A més, no en veiem cap necessitat, perquè estem convençuts que podem generar la nostra energia.
Quina diferència marca el nou decret de renovables?
Sintèticament, pretenem ordenar els grans projectes de renovables. En cap moment la voluntat és impedir-los, perquè els necessitarem. Ara bé, en calia una regulació, perquè no volem supeditar la sobirania alimentària a l’energètica, han de ser-hi les dues. Ni la protecció dels espais naturals, perquè a més hi ha possibilitat de desplegar-les sense malmetre territori. El nou marc legal afavoreix les petites estructures de privats, comunitats i cooperatives energètiques, claus per a la transició. Amb les oficines comarcals de transició posem la decisió en els territoris: volem que els actors importants de cada comarca es posin tots a treballar i decidir on visualitzen els emplaçaments. Necessitarem espais de fotovoltaica i eòlica arreu, però aquest cop la gran diferència és que aquestes infraestructures clau no les decidirem sols des dels despatxos de Barcelona.

Motivació

Aquesta olotina (1969) va entrar recentment en política, en les municipals del 2015. Encara és regidora d’Olot i fins al seu nomenament, fa mig any, era també la diputada de Medi Ambient de la Diputació de Girona. Llicenciada en ciències (UAB) en l’especialitat de biologia, va ser professora de secundària i universitària. Ara està centrada en una secretaria de nova creació, molt exigent per la magnitud del desafiament i la diversitat d’àrees sota la seva responsabilitat. No l’espanta, perquè es considera una “motivada, com em diuen els meus fills”. I hi afegeix: “Em fa il·lusió transformar coses que ja havia imaginat des de fora. Quan veus que van creixent, és gratificant”, afirma tot contemplant el paisatge barceloní, ciutat on s’ha hagut de traslladar a viure-hi entre setmana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.