Música

Sergio Dalma

CANTANT

“No descarto acabar cantant en bars”

Amb l’objectiu, diu, de posar en valor les petites coses i esgarrapar a l’oient algun somriure, Sergio Dalma (Sabadell, 1964) publica el disc número 21: Alegría (Sony Music), que, diumenge, començarà a presentar en concert al Gran Teatre del Liceu.

Ens cal alegria, doncs, amb tot el que estem vivint?
Potser un títol així, fa uns anys, no hauria tingut cap importància, però, ara, crec que en té molta, sí.
A partir de quines emocions i sentiments ha nascut el disc?
Aquest disc va ser, de fet, la vàlvula d’escapament per treure’m del damunt l’angoixa de la pandèmia. Se’m va cancel·lar una gira amb entrades exhaurides en molts llocs amb què celebrava els 30 anys fent música i, anímicament, allò va ser un daltabaix. I més quan, en algun moment, semblava que no hi hauria concerts durant un munt de temps i que caldria fer-los amb reproducció en línia. Jo, però, he necessitat sempre tenir gent davant, encara que sigui cantant en un bar. Començar a plantejar un nou treball i rebre dels autors cançons per cantar, però, em va animar. Cada cançó que m’arribava era un missatge esperançador i optimista, fins al punt que vaig haver de preguntar-los si no pensaven enviar-me cap balada, ja que, curiosament, i a diferència del que em passa habitualment, no en tenia cap!
Quins solen ser els reptes d’un cantant quan porta ja més de vint discos?
En el meu cas, ha estat treballar amb alguns autors amb qui mai no ho havia fet i prémer unes tecles, treballar determinats ritmes, diferents, tot procurant que no es perdés la meva essència. Un dels temes, per exemple, és una mitja rumba. No m’agrada quedar-me estancat.
Miquel Abras, cantant de la Bisbal d’Empordà, li va compondre, també en català, ‘La vida’. Què ho va provocar?
Amics comuns em deien que en Miquel em volia conèixer. I jo, encantat, és clar. Ens vam trobar i va sorgir-ne una amistat. Ell, a més, té una manera de veure la música molt interessant. Per a mi, és un plaer treballar amb músics tan potents com ell.
Poc abans de la pandèmia, va deixar Madrid i va tornar a viure a Catalunya.
Sí, els pares es fan grans, tenia ganes de viure en un lloc més recollit... Feia anys que estiuejava a l’Empordà i sempre deia que algun dia hi viuria. I, ara, les coses, no sé si per qüestions d’edat o com a retruc de tot el que hem viscut, tinc clar que cal fer-les, no només dir-les. És com si un amic em diu de quedar algun dia per sopar. Li diré: “Entesos. No ho deixem passar. Diga’m el dia, l’hora i el lloc.”
L’estiu, a Múrcia, li van suspendre un concert que tenia a mitges per haver incitat el públic a ballar dempeus. Què va passar?
Hi havia una senyora i una nena que es van posar de peu a ballar, amb mascareta, i la gent de seguretat les va fer seure. Jo els vaig demanar el perquè. No tenia sentit, i menys quan, al cap de pocs dies, començava a tornar la gent als estadis de futbol i allà, en canvi, no passava res. Sempre que hi ha restriccions, som els primers en rebre.
Ferran Palau, fa uns mesos, en una entrevista, declarava que era un gran admirador seu i em confessava que li encantaria produir-li un disc. Hi veu probabilitats?
Home, desconeixia que em tingués tanta admiració! Ara, en tot cas, tinc damunt la taula el projecte de fer un disc amb cançons inèdites, totes en català, i presentar-lo en teatres. No sé si serà la pròxima que faci, però, com dic, és damunt la taula.
En el videoclip de ‘ Por amor al arte ’ se’l veu cantant en un bar. S’hi veuria, ara?
I tant. No descarto acabar cantant en bars, de fet. Quan començava, hi havia aquells cafès en què prevalia la proximitat i l’autenticitat. Ara, en canvi, tot s’està despersonalitzant molt, i hi ha vegades en què trobes a faltar tenir més contacte amb la gent.
En una entrevista que li vam fer l’any 2014, confessava que no es veia gaire més anys cantant. Ha canviat d’opinió?
Continuo tenint clar que voldria ser prou savi per triar jo el moment –que és el que ha fet, amb la seva elegància habitual, Serrat– i evitar, així, que em retirés el públic. No soc d’aquells a qui els agradaria morir-se dalt d’un escenari.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.