Economia

LUC LUYCX

DISSENYADOR DE L’EURO

“Els cèntims deixaran de ser necessaris”

“Una moneda ha de ser nítida i senzilla”

Si agafeu qualsevol moneda d’un o dos euros, al marge inferior dret, en petit, veureu dues lletres: LL. Són les inicials de Luc Luycx (1958), el belga que va dissenyar la cara comuna dels milions de monedes que circulen per la zona euro. Enginyer informàtic, el 1997 va guanyar el concurs per dissenyar l’euro.

En què es va inspirar?
Es podien triar diversos temes: arquitectura i estils a Europa, personalitats europees i objectius europeus. Vaig escollir aquest últim: ensenyar la integració constant d’Europa.
Com?
Vaig dividir les monedes en tres grups. Les d’un, dos i cinc cèntims representen la posició d’Europa al món. Les de deu, vint i cinquanta cèntims són els estats membres del moment, encara sense integrar, un al costat de l’altre com un trencaclosques. Les d’un i dos euros mostren com els estats s’han apropat entre si formant el mapa tal com el coneixem ara. De petit, a gran. D’Europa com un punt al planeta a la Unió Europea dels estats membres.
Per què creu que va guanyar?
El meu disseny era nítid, senzill, no gaire recarregat i amb una àmplia imatge dels valors nominals. Això és el més important d’una moneda.
Canviaria res vint anys després?
No. La idea era evitar canviar el disseny cada vegada que algun estat membre s’hi integrés, o en marxés. Tot i això, he hagut de fer algunes adaptacions a petició de la UE.
Li hauria agradat fer l’altra cara?
Això es va disputar en una altra competició. Més tard, quan l’actual rei Felip [de Bèlgica] va ascendir al tron, vaig tenir l’oportunitat de dissenyar la cara nacional de Bèlgica i vaig fer servir la seva imatge.
L’euro ha estat un èxit?
Ha tingut dificultats, però és realment important i potencia la influència de la UE en l’economia mundial.
Paga amb efectiu o targeta?
Porto efectiu a la cartera. Encara és un hàbit. Però, en funció de les circumstàncies, també uso la targeta de crèdit.
Tem que desapareguin?
Les monedes tindran un paper menor, especialment entre la generació més jove, que veu més fàcil pagar amb la targeta de crèdit o el mòbil. Ara bé, les monedes d’euro no desapareixeran completament.
Es debat ara l’eliminació de les monedes d’un i dos cèntims. Hi està a favor?
Les monedes d’un i dos cèntims deixaran de ser necessàries com a conseqüència, entre altres coses, de l’arrodoniment dels preus. Ho hem d’acceptar. Sempre tindran un lloc en conjunts commemoratius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.