Gran angular

Arrenca la Mobile Week Barcelona

La sisena edició ofereix més de 60 de conferències, tallers i taules rodones obertes a tota la ciutadania, que es duen a terme en 40 espais de la ciutat

Cal abordar les bretxes digitals per evitar l’exclusió de col·lectius

La Mobile Week Barcelona, iniciativa de Mobile World Capital impulsada conjuntament amb l’Ajuntament de la ciutat, va inaugurar ahir la seva sisena edició al Centre d’Arts Digitals IDEAL amb una conversa sobre l’humanisme tecnològic entre Elizabeth Duval, filòsofa, autora i periodista, i Isabel Inés Casasnovas, emprenedora, dissenyadora digital humanista i fundadora de La Nave Nodriza. La responsable de Mobile Week de Mobile World Capital Barcelona, Cristina Colom, va ser l’encarregada de moderar la xerrada.

L’acte va incorporar les pantalles immersives de l’espai IDEAL per reflexionar sobre el valor de la tecnologia en la cultura i les noves experiències que els ciutadans poden viure a través d’elles.

Carlos Grau, CEO de Mobile World Capital Barcelona, va destacar que ara “és moment d’unir forces i fomentar la cooperació, cal seguir esforçant-se per educar a líders i professionals amb una visió més humanista de les activitats que despleguen, inculcant una cultura empresarial capaç de situar a les persones al centre d’aquesta revolució tecnològica i impulsant valors com coneixement, confiança, transparència”.

El dia de les PIMEs.

Grau també va destacar “el gran llegat” i l’exemple que suposa la Mobile Week Barcelona a l’hora de connectar tecnologia i ciutadania, remarcant que aquest 2022 és “l’edició més col·laborativa i participativa de la iniciativa, ja que la meitat de les activitats programades les ofereixen entitats i institucions públiques i privades de la ciutat que volien ser-hi”.

Una de les novetats d’enguany, també destacada per Grau, és el PiMEs Day, en que es dedica tota una jornada a “aportar eines i nous coneixements a autònoms i PIMEs per poder avançar en la transformació digital dels seus negocis i serveis”.

Per la seva part, Laia Bonet, tercera tinenta d’alcaldia de l’ajuntament de Barcelona, va afirmar que la setmana que s’inaugurava ahir “ens convida a reflexionar i actuar per tal de posar els avenços tecnològics al servei de les persones”, assegurant que a Barcelona “no podrem construir una autèntica ciutat digital si no funciona igual per a tothom. I això vol dir, sobretot, acabar amb les bretxes digitals i promoure la inclusió de tota la ciutadania”.

Grans reptes.

Durant la conversa inaugural, les dues expertes van debatre sobre el paper de la tecnologia en el dia a dia, com modula i com condiciona la societat, amb el fil conductor de la immediatesa digital de l’actualitat. Duval i Casasnovas van fer menció sobre els grans reptes que genera la digitalització i sobre la necessitat de reconduir aquesta disrupció posant el focus en les persones des d’una perspectiva feminista, inclusiva, sostenible, però sobretot humanista. Una tendència a l’alça que no passa desapercebuda i comença a tenir una creixent majoria que busca anar més enllà i comença a ser conscient de la necessitat de protegir els seus drets digitals.

Les dues protagonistes del diàleg van coincidir que per aconseguir un futur digital amb una perspectiva humanista cal afrontar les diferents bretxes digitals i la seva interseccionalitat, per evitar l’exclusió de col·lectius o segments de la població.

Segons Duval i Casasnovas, estem en un punt d’inflexió que en ofereix una gran oportunitat per canviar el relat i construir una digitalització responsable, capaç de dissenyar societats més justes i inclusives, fomentant l’ús responsable i impulsant la innovació marcada per principis ètics que facilitin el desenvolupament tecnològic sense comprometre l’evolució de la societat.

La Mobile Week Barcelona va donar ahir el tret de sortida amb un programa dissenyat de forma col·laborativa amb les moltes entitats barcelonines que hi volen ser presents. Durant una setmana es duran a terme més de 60 activitats en 40 espais diferents distribuïts per tota la ciutat, per connectar les eines que ofereix la tecnologia digital amb les inquietuds i necessitats socials, culturals i ètiques dels ciutadans, a través de diferents activitats participatives, gratuïtes i per a tota la ciutadania.

Amb el lema On la tecnologia i la societat connecten, la sisena edició té com a objectiu que els ciutadans siguin els protagonistes de l’esdeveniment i es creïn espais que els interpel·lin per fer-los partícips sobre desinformació, videojocs, drets digitals, metavers, digitalització per a PiMEs o música, amb la pretensió de ser realment al centre de la transformació digital per adquirir un sentit més crític de l’impacte de la tecnologia a la mateixa societat.

Mobile Week Barcelona compta amb el suport de CaixaBank i Damm.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.