Societat

Els comerços de zones turistiques de Barcelona podran obrir els festius

Es permetrà l’obertura entre el 15 de maig i el 15 de setembre de les dotze del migdia fins a les vuit del vespre

Hi haurà una taula de seguiment per garantir la generació de feina i els drets laborals

L’Ajuntament de Barcelona ha acordat que a partir de diumenge 15 de maig i fins al proper 15 de setembre els establiments comercials inclosos a la Zona de Gran Afluència Turística (ZGAT) podran obrir tots els diumenges i festius de 12:00 a 20:00 hores.

Així ho recull l’acord per ampliar la delimitació i els dies d’obertura comercial de la ZGAT a la ciutat, que també va acompanyat d’un acord social, signat al febrer i que la Generalitat de Catalunya ha ratificat recentment, segons informa el consistori.

Aquesta nova regulació, vigent fins al 31 de desembre del 2025, abasta els comerços que estiguin inclosos a les zones 1 i 2 del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT), que contempla els següents barris: dins del districte de Ciutat Vella, el Raval, el Gòtic, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera i la Barceloneta; i, a l’Eixample, la Nova Esquerra de l’Eixample, l’Antiga Esquerra de l’Eixample, la Dreta de l’Eixample, la Sagrada Família, el Fort Pienc i Sant Antoni. També hi són Sants, Hostafrancs, el Poble Sec i Font de la Guatlla del districte Sants-Montjuïc. Al districte de Sarrià-Sant Gervasi, les zones afectades són Sant Gervasi-Galvany i part dels barris del Putxet i el Farró.

A Gràcia hi entren la Vila de Gràcia, part dels barris de la Salut, el Camp d’en Grassot, Gràcia Nova i Vallcarca i els Penitents. Pel que fa al districte d’Horta-Guinardó només es permetrà a part del Baix Guinardó. I, finalment, la Vila Olímpica del Poblenou, el Poblenou i part dels barris del Parc i la Llacuna del Poblenou, Diagonal Mar i el Fòrum Marítim del Poblenou, al districte de Sant Martí.

Aquesta nova regulació és fruit de l’acord al que van arribar la Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, Pimec Comerç, Foment del Treball, l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució, UGT i CCOO el passat mes de febrer amb el vistiplau de l’Ajuntament.

A més de la regulació prevista en la ZGAT, el consistori ha informat que el comerç de tota la ciutat compta amb deu dies festius en els quals poden obrir les seves portes, vuit dels quals fixats per la Generalitat i dos per l’Ajuntament. Enguany, els dies d’obertura comercial són el 2 i el 9 de gener, el 6 de juny, el 15 d’agost, el 26 de setembre i els dies 4, 8, 11 i 18 de desembre. L’any vinent seran el 8 de gener, els dies 1 i 26 de novembre i també 3, 6, 8, 10, 17, 24 i 31 de desembre.

Per garantir que aquesta ampliació d’horaris comercials pugui generar més ocupació i que es respectin els drets laborals, s’ha constituït la Taula de Seguiment de l’Acord Social del Pacte d’Horaris Comercials, de la qual formen part tots els signants d’acord, a més de l’Ajuntament. Aquesta taula es reunirà periòdicament per analitzar els indicadors sobre l’impacte en l’ocupació d’aquesta mesura i buscar solucions per a qualsevol incidència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.