Política

estat espanyol

El fiscal rebaixa més de 20 anys la petició de pena a Villarejo per espionatge

La condemna passa així dels 109 anys i 10 mesos a una mica més de 80 anys

La Fiscalia Anticorrupció ha rebaixat més de 20 anys la seva petició inicial de 109 anys de condemna a l’excomissari José Manuel Villarejo en retirar-li algun dels delictes pels quals l’acusava en el judici que celebra l’Audiència Nacional per tres projectes d’espionatge denominats Iron, Land i Pintor.

El ministeri públic ha anunciat aquest dimarts una sèrie de modificacions en les seves conclusions definitives en el primer judici al qual s’enfronta Villarejo per l’extens cas Tàndem, pel qual va ser detingut el novembre de 2017 i va passar més de tres anys a la presó preventiva.

Dels 109 anys i 10 mesos de presó que sol·licitava el fiscal inicialment per a ell per servir-se presumptament de la seva condició policial per a lucrar-se amb projectes privats, el fiscal sol·licita ara una condemna d’una mica més de 80 anys en retirar l’acusació pel delicte de suborn actiu, tràfic d’influències i alguns de descobriment i revelació de secrets en grau de temptativa.

Però Villarejo no ha estat l’únic a qui Anticorrupció ha rebaixat les seves peticions inicials de condemna, l’abast concret de la qual no ha detallat en la seva exposició de conclusions definitives. En una situació similar es troben tots els acusats a qui la Fiscalia situava al voltant de Cenyt, empresa darrere de la qual es troba l’excomissari i on arribaven aquests suposats projectes d’espionatge.

És el cas de Rafael Redondo, presumpte soci de l’excomissari i a qui també ha rebaixat en una vintena d’anys la seva sol·licitud, situant-se entorn dels vuitanta anys, d’acord amb les modificacions anunciades pel fiscal.

La més beneficiada a priori dels canvis seria la dona de l’excomissari, Gemma Alcalá, a qui Anticorrupció ha retirat l’acusació per tots els delictes de descobriment i revelació de secrets, a més del de suborn actiu, que ha eliminat del seu escrit per a tots els acusats. Com a conseqüència, la seva petició inicial de més de 80 anys quedaria en menys de 20 com a cooperadora en alguns dels delictes del seu marit.

Les rebaixes en les peticions s’han estès també a altres acusats com els expolicies Constancio Riaño i Antonio Bonilla, o el fill de Villarejo, José Manuel Villarejo Gil, que ha vist reduïda a la meitat la condemna que la Fiscalia sol·licitava per a ell: dels 14 als 7 anys de presó.

Sense oblidar tampoc als acusats que ja abans del judici van arribar a un acord amb la Fiscalia a canvi de reconèixer els fets, com l’empresària Susana García Cereceda; o els germans Fernando i Juan Muñoz, aquest últim marit de la periodista Ana Rosa Quintana.

Amb l’anunci de les conclusions definitives del fiscal, l’escrit del qual encara han de traslladar a la resta de parts, i de la resta d’acusacions, inclosa Podem, aquest judici, que va començar el 13 d’octubre, entra ja en la seva recta final i es reprendrà l’11 de juliol amb les conclusions de les defenses.

És el primer al qual s’enfronta Villarejo dins de les més de trenta línies de recerca que té obertes en l’Audiència Nacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.