Política

Ribera avala la rebaixa de l’IVA de la llum

La ministra defensa que és una solució “àgil” enfocada “a curt termini”

“Les rebaixes fiscals no resolen el problema, sinó que són mesures d’emergència”, diu

La ministra per a la Transició Ecològica i vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, ha avalat la rebaixa de l’IVA de la llum del 10 al 5%. “És una mesura pertinent per acompanyar a les famílies”, ha defensat Ribera, que ha assegurat que és una solució “àgil” enfocada “a curt termini”. En aquest sentit, ha considerat que “les rebaixes fiscals no resolen el problema, sinó que són mesures d’emergència” i, així ha ratificat les paraules que va pronunciar a principis de juny, quan va subratllar que les rebaixes d’impostos com a resposta a l’encariment de l’energia eren “mesures cosmètiques”. A l’esmorzar de Fòrum Europa, Ribera també ha fet una “valoració positiva” de la primera setmana amb el topall al preu del gas.

Ribera ha estimat que l’anomenada excepció ibèrica ha suposat un estalvi d’entre 25 i 30 euros el MW/h en l’última setmana. Preguntada per la possibilitat que el mecanisme no hagi tingut en compte l’exportació de gas a França, la ministra ha recalcat que s’ha posat en marxa en un context “excepcional”. “El mecanisme fa una setmana que està en funcionament, així que tothom es relaxi una mica i doni marge per poder valorar”, ha etzibat Ribera. Així mateix, ha defensat que França importi energia de l’Estat. “Una major integració és un dels secrets del projecte europeu”, ha apuntat.

Amb tot, ha defensat el topall el preu del gas, tenint en compte l’onada de calor, l’alta demanda elèctrica i la caiguda de producció de les energies renovables. La vicepresidenta tercera del govern espanyol ha assegurat que l’executiu ha de ser “extraordinàriament curós” i “aplicar tot el que estigui a les seves mans” per tal de reduir el preu de l’electricitat.

Impost a les companyies elèctriques

Sobre la possibilitat d’un impost a les elèctriques espanyoles, Ribera ha admès “preocupació” pel fet que les companyies estan registrant “rendiments per sobre de la mitjana europea”, però ha assegurat que “cal ser curosos amb els mecanismes fiscals” per tal de “no entorpir” inversions.

Després de tot, la ministra ha assegurat que estan treballant amb experts fiscals i amb el ministeri d’Hisenda, que està liderant el debat. “No és una operació senzilla perquè un disseny mal plantejat es pot acabar traslladant als consumidors, i no es tracta d’això”, ha apuntat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.