Política

cimera de l’otan

Letònia agraeix l’ajuda d’Espanya: “Ens enfrontem a un pinxo imperialista”

El seu ministre de defensa vol aconseguir més presència militar de l’OTAN al seu país

El ministre de Defensa de Letònia, Artis Pabriks, confia que l’OTAN reforci la seva presència a la regió bàltica i al seu país, i agraeix en concret el suport militar d’Espanya: “ens enfrontem a un pinxo imperialista”, adverteix en una entrevista amb Efe durant la cimera de l’Aliança a Madrid.

Més de 1.600 efectius de les Forces Armades espanyoles estan actualment desplegats sota bandera de l’OTAN i la contribució més nombrosa es registra a Letònia, amb voltant 600 militars integrats en el batalló multinacional que l’Aliança ha desplegat com a instrument de dissuasió enfront de Rússia.

“Vull aprofitar l’oportunitat per a donar les gràcies a Espanya, també per les últimes notícies; la setmana passada va enviar un dels seus sistemes de míssils antiaeris i ho necessitàvem”, apunta el ministre de Defensa letó.

Els països bàltics fa setmanes i mesos que negocien els acords que esperen que se signin en aquesta cimera de l’OTAN per a aconseguir “les millors garanties de seguretat”. “El nostre objectiu és ampliar les forces aliades a Letònia a escala de brigada, ho necessitem davant possibles agressors”, ha recalcat Pabriks.

En aquest context, ha mostrat la seva satisfacció per la pròxima entrada en l’OTAN de Finlàndia i Suècia, després d’aixecar el seu vet Turquia, convençut que la seva adhesió suposarà “un gran suport” i un “reforç absolut de la seguretat” a la regió.

Les relacions dels països nòrdics i bàltics, ha explicat, són molt estretes i el seu propòsit és posar-se a treballar “de manera immediata” per a integrar aquesta nova cooperació també en el pla bilateral.

Letònia, ha afegit, aspira a un “canvi de mentalitat” als països occidentals, com Espanya, perquè entenguin que només vol la mateixa seguretat de la qual gaudeixen la resta d’aliats.

“El mateix nivell de seguretat pot aconseguir-se amb una presència militar més elevada al nostre país; perquè el nostre veí és dur; no tenim un veïnat tan amable com el vostre, desgraciadament per a nosaltres”, apunta.

Al seu judici, que l’OTAN reforci la seva presència a la regió i mostri la seva resiliència no és només important per a Letònia, que “no vol ser envaït de nou, com Ucraïna”, també ho és per a França, Espanya, Itàlia o Alemanya.

“Si Ucraïna no guanya aquesta guerra, hi ha una alta probabilitat que hi hagi una altra guerra. Si no volem aquesta guerra, hem de comprometre’ns i fer costat a Ucraïna tot el que podem”, insisteix Pabriks.

El ministre de Defensa considera que, el president rus, Vladímir Putin, per la posició mantinguda pels aliats en les últimes dècades, té “la impressió equivocada que Occident és feble”. “Hem de canviar aquesta impressió, perquè [Putin] continua pensant que som massa febles. Hem de canviar això”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.