Economia

Només el 0,5% dels professionals en Intel·ligència artificial són dones

Un estudi de la UGT sobre la presència femenina al sector tecnològic alerta de la persistència de la bretxa salarial

Un estudi d’UGT sobre la presència femenina al sector tecnològic alerta que les dones representen el 0,5% del total de professionals en intel·ligència artificial, una de les tecnologies més demandades actualment. Així mateix, el sindicat afirma que només una de cada tres firmes espanyoles té una tecnòloga a la plantilla. Tanmateix, només un 6% de les empreses espanyoles poden presumir de paritat als seus llocs tecnològics, mentre que un 11% tenen menys d’un 10% de dones especialistes en TIC entre els seus recursos humans.

Pel que fa a la bretxa salarial de gènere, l’estudi observa un descens “històric” de dos punts el darrer any disponible (2020), passant del 19% al 16,61%. “Es tracta d’un efecte directe únicament atribuïble a la tasca sindical de diagnòstic i desenvolupament d’accions correctes als Plans d’Igualtat a les empreses, territoris i subsectors afectats”, apunta.

“Tot i valorar positivament aquest estrenyiment de la bretxa, la seva amplitud segueix en ràtios inadmissibles. Una desigualtat, convé recordar, que no només afecta les tecnòlogues sinó tota la nostra economia”, apunta l’estudi, elaborat per Susana Romero i José Varela.

Per tal de revertir aquesta situació, UGT reclama mesures “específicament dirigides a facilitar l’accés i promoció en llocs tecnològics a les dones” i acabar amb la bretxa salarial. També proposa elaborar un pla integral de polítiques públiques i governamentals que acabin amb aquest desequilibri en l’àmbit de la tecnologia.

“Les empreses han de comprometre’s, per mitjà dels fets, a equilibrar la proporció de dones en les posicions directives i de responsabilitat amb mesures d’acció positiva si cal”, clou l’estudi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.