Economia

Estudi pioner per a un nou tap de suro per a escumosos

clau

El treball vol demostrar que el tap de suro és millor que el de corona en la fase de fermentació

Aquest avenç permetria implantar taps naturals i reciclables

El treball també vol ajudar a millorar la gestió de la biodiversitat

El Grup Operatiu Senso VI de l’Institut Català del Suro (ICSuro) estudiarà durant dos anys el comportament que té sobre els vins escumosos el fet de tapar-los amb suro en la segona fermentació en ampolla –que es coneix com a tiratge–, en contraposició amb el tap de corona, utilitzat per la majoria dels elaboradors. L’estudi, però, no es quedarà aquí i vol avançar cap a un tap 100% sostenible per millorar la gestió del suro i preservar la biodiversitat. En el projecte, que té un pressupost global de 246.511 euros, hi participen dues empreses sureres (Oller i Tesa) i dues d’escumosos (Gramona i Recaredo), amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i de la Unió Europea.

Aquest projecte pilot, que s’allargarà durant dos anys, segons explica Patrícia Jové, responsable de l’àrea d’R+D+I de l’Institut Català del Suro, vol “millorar la competitivitat de les explotacions vitivinícoles a partir de l’estudi de l’aportació positiva del tap de suro en el procés de tiratge en lloc del tap corona”. Tot això, amb l’objectiu clar d’ampliar el mercat del sector surer amb el desenvolupament d’un nou tap de suro adaptat a les condicions de la segona fermentació o tiratge: “La validació del nou tap es farà de manera analítica i sensorial, però tampoc vol deixar de banda el consumidor i s’estudiarà quines percepcions té, més enllà dels experts.”

Cap a un nou tap

El creixement del volum de negoci és un aspecte clau d’aquest estudi. Per això, segons Patrícia Jové, es busca un nou tap de suro específic per al tiratge amb derivades importants sobre l’explotació surera. “Aquest dinamisme incidirà positivament en la quantitat de superfície de boscos de sureda gestionats de manera sostenible a Catalunya.”

Albert Hereu, director de la Fundació de l’ICSuro, remarca que el treball busca el respecte i la protecció de la biodiversitat dels boscos de sureda, que han estat declarats zones Natura 2000. Per això, es vol potenciar la substitució de matèries auxiliars no reciclables com el tap corona, format per un multimaterial d’alumini i plàstic, per materials naturals i de proximitat com és el suro, que és 100% sostenible, reciclable i biodegradable, i contribueix a l’òptima maduració del vi en ampolla.

Per Hereu, es vol no només millorar la qualitat del producte, sinó avançar a través de la investigació en formes pioneres que permetin assolir tres grans objectius: el primer seria la millora de la qualitat dels productes –és a dir, els taps i els vins–, treballar per la sostenibilitat i, lògicament, aconseguir una millora i un increment de la producció. En aquesta investigació, també hi intervenen l’Institut Català de la Vinya i el Vi i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries.

LES FRASES

El que volem demostrar és que el tap de suro aporta tot un seguit de propietats beneficioses que cal conèixer
Aquest estudi també pensem que millorarà la competitivitat de les explotacions vitivinícoles
Patrícia Jové
responsable de l’àrea d’R+D+I de l’Institut Català del Suro
Avancem, a través de la investigació, en formes pioneres per ajudar a preservar la biodiversitat
Albert Hereu
director de la Fundació de l’ICSuro

“Abans del tap de corona, només hi havia el de suro”

J. Trillas

Patrícia Jové, responsable de l’àrea d’R+D+I de l’Institut Català del Suro, destaca la importància d’aquest estudi per demostrar els efectes que té fer servir el tap de suro en la fase de tiratge i per avançar en la preservació de la biodiversitat i el medi natural.

Quin és el sistema més utilitzat en el tiratge?
El tap de corona és el més utilitzat, però hi ha empreses que estan fent aquest tiratge només amb tap de suro. Originàriament, és clar, aquest procés de tiratge es feia lògicament amb suro.
Quin sentit té el tap de corona?
Que és més econòmic i, evidentment, també deu afavorir la mecanització. Estem parlant d’un moment molt sensible, abans de tenir el producte. Si féssim una analogia amb el vi, seria, perquè s’entengui, tot i que no és el mateix, similar al moment en què el vi és a la bota. Unes empreses es van mecanitzar i d’altres van mantenir el suro en aquesta fase.
Aquest estudi ha de demostrar, doncs, quin comportament té el cava amb un sistema i amb l’altre?
Sí, efectivament. Nosaltres estudiarem la part sensorial; és a dir, si hi aporta beneficis en aquest aspecte. El que volem és demostrar-ho. Lògicament, els que han mantingut el tap de suro tenen clar que aquesta és la identitat del seu producte. El que volem demostrar és que el tap de suro aporta tot un seguit de propietats beneficioses que cal conèixer i tenir en compte a l’hora de plantejar-se un canvi de sistema, com ara passar al tap de corona. Però no només això, sinó aconseguir un tap de suro 100% reciclable que contribueixi a preservar la biodiversitat, a millorar la gestió de les sureres i a defensar el medi ambient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.