Salut

FERRAN CAMPILLO

PEDIATRA DE LA UNITAT DE SALUT MEDIAMBIENTAL PEDIÀTRICA

“Hem de sortir de les consultes”

“Hem tingut una bona acollida, hem anat creixent i volem ser un referent i aconseguir una dedicació exclusiva”

“Els determinants de la salut depenen sobretot del lloc on vivim, els hàbits, com ens relacionem...”

Oportunitat aprofitada
Ferran Campillo (Barcelona, 1987) buscava plaça de pediatre i la va trobar a la primària d’Olot. Casualitats de la vida, quedaven unes hores per cobrir a l’hospital. El 2017 hi naixia la unitat, que és una unitat clínica de l’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa.

Ferran Campillo explica com es va gestar la unitat de salut mediambiental pediàtrica i els principals eixos en què es fonamenta i treballa.

Quan i com neix aquesta unitat?
Neix quan arribo a l’hospital d’Olot i d’una forma molt embrionària com a consulta. Un any després, ens engresquem en l’aventura d’iniciar la unitat. Dic aventura perquè no ens la inventem sinó que està en funcionament en diferents països del món i l’OMS defineix objectius, qui i com treballar, i anima els països a crear-ne.
En quins altres llocs n’hi ha?
A Catalunya, som únics, i a l’Estat, n’hi ha una a Múrcia.
Però un projecte així no s’inicia perquè sí...
Em vaig formar a La Paz de Madrid i l’últim any vaig fer la subespecialitat al Virgen de la Arrixaca de Múrcia. Ja en aquell moment era l’únic centre hospitalari que tenia una unitat mediambiental. Olot necessitava un pediatre per cobrir l’atenció primària, però quedava un dia lliure a l’hospital i tant el cap de servei com la direcció mèdica van apostar per això i vam començar la consulta de pediatria ambiental.
Uns inicis difícils?
Teníem poques hores i vam optar per l’etapa de l’embaràs. Vam posar en marxa un cribratge com a eina per detectar problemes mediambientals en la parella, la feina, a casa, hàbits... que poguessin afectar la criatura.
No tothom, professionals inclosos, ho deu entendre.
Hem tingut una bona acollida i hem anat creixent; d’unes hores al matí d’atenció hem passat ara a dos dies a la setmana. Segueix sent una activitat parcial, però la idea és que volem ser un referent i que hi hagi una dedicació exclusiva.
Entenen que tot afecta o beneficia la salut?
Sí, som un calaix de sastre, tenim una visió molt transversal. Cal tenir en compte que el 20% dels determinants de la salut depenen de com és el sistema sanitari i la resta del lloc on vivim, dels hàbits, de com ens relacionem, etc. Forçosament, doncs, hem de sortir de les consultes.
Totes les embarassades han de passar forçosament per aquesta unitat?
No, tothom qui ho vulgui durant l’embaràs hi passa. Estem validant una eina que és molt útil, un procés formal, per determinar qui ho necessita. Ara, també atenem parelles derivades del seu pediatre o metge de capçalera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.