Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Canadà condiciona les exportacions de gas a Europa a la seva viabilitat econòmica

Trudeau recorda que la distància dels camps de gas amb la costa atlàntica ho han fet inviable fins ara

El primer ministre canadenc assegura que està disposat a augmentar la producció de petroli i gas per ajudar Alemanya i altres països

Les exportacions de gas natural del Canadà a Europa dependran de la seva viabilitat econòmica, tot i que Ottawa està disposada a augmentar la seva producció de petroli i gas per ajudar Alemanya i altres països, ha assegurat aquest dilluns el primer ministre del país nord-americà, Justin Trudeau.

El cap de govern, que aquest dilluns s’ha reunit a Mont-real amb el canceller alemany, Olaf Scholz, a l’inici de la seva visita oficial al país, ha declarat en una roda de premsa que, en el curt termini, Canadà “farà el que pugui” per augmentar la seva producció de petroli i gas.

El primer ministre canadenc ha afegit que les exportacions de gas natural a Europa mai han estat econòmicament viables per la distància que hi ha des dels camps de gas, a l’oest del país, a la costa atlàntica canadenca.

Però ha afegit que les autoritats canadenques i alemanyes, així com el sector privat, estudien la seva viabilitat ara davant la nova situació provocada per la invasió russa d’Ucraïna i l’amenaça del president rus, Vladímir Putin, de tallar el subministrament de gas a Europa.

“Les converses es produeixen en aquests moments”, ha explicat Trudeau. El polític ha afegit que està disposat a accelerar el procés regulatiu per fer possibles les exportacions.

La viabilitat d’aquestes exportacions passaria per millorar les infraestructures perquè el gas pugui circular d’Alberta, a l’oest del país, fins a la costa atlàntica, abans de ser enviat a Europa convertit en Gas Natural Liquat (GNL).

En l’actualitat, Canadà només disposa d’una terminal de gas natural liquat, que es dedica a la importació, però s’han aprovat 18 projectes per a la construcció de terminals d’exportació a l’est i oest del país.


Trudeau i Scholz reafirmen el suport a Ucraïna
El canceller alemany, que ha viatjat al Canadà acompanyat d’una nombrosa delegació empresarial, ha confirmat que companyies dels dos països tracten en aquests moments la viabilitat del subministrament de gas canadenc a Alemanya.

Scholz també ha dit que Alemanya està interessada en el Canadà com a proveïdor d’hidrogen verd, que permetrà a l’economia alemanya assolir la neutralitat de carboni a mitjans de segle.

El canceller alemany ha agraït a Trudeau la decisió del Canadà de permetre l’exportació d’una turbina necessària per al funcionament del gasoducte Nord Stream 1, que proporciona gas rus a Alemanya, malgrat les protestes d’Ucraïna.

Scholz i Trudeau han argumentat que Putin ha intentat dividir els països europeus i els membres de l’OTAN utilitzant les exportacions energètiques com una arma. Tots dos han reafirmat el seu suport a llarg termini a Ucraïna, tant econòmic com militar.

Trudeau ha repetit que Canadà donarà suport a Ucraïna el temps que calgui i que els aliats faran tot el possible perquè Putin no tregui cap rèdit de la seva agressió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.