Empreses

La baula d’unió entre el camp i les cerveses Damm

A la malteria que la cervesera té a Bell-lloc d’Urgell arriba l’ordi amb què després s’elabora la cervesa al Prat

Bona part de l’ordi que els pagesos de Lleida han estat collint dels seus camps les darreres setmanes acabarà dins d’una cervesa elaborada a les instal·lacions de Damm al Prat de Llobregat. Abans d’arribar-hi, haurà passat per La Moravia de Bell-lloc d’Urgell, de les poques malteries que una cervesera té en propietat, i enclavada al cor de la producció d’ordi de Catalunya. Allà, després d’un delicat procés d’inducció de la germinació que dura set dies, es transformarà en malta, un ingredient clau en l’elaboració de cervesa que li conferirà color, sabor, aroma i cos, entre altres propietats.

Una planta que, de la mateixa manera que succeeix a la resta d’instal·lacions de Damm, es regeix seguint una màxima: el respecte per l’entorn. Un compromís amb el medi ambient que La Moravia ja va adquirir l’any 2009, moment en què va sotmetre la planta a un procés de renovació tecnològica, de traçabilitat de productes i d’eliminació de les emissions en pols a l’atmosfera, a més de plantar noguers i altres arbres per compensar les emissions de CO2 que tenen lloc durant els procediments de triatge i transformació de l’ordi.

Tornem a l’ordi, però. No tots els grans d’aquest cereal –que representa el 50% de la producció de cereals a Catalunya i ocupa el 18% de tots els conreus del país– passen els filtres del departament de qualitat de Damm, ja sigui perquè no fan la mida necessària, estan trencats o no són d’ordi. Aquests, que d’altra manera serien rebutjats, Damm els converteix en pinso per a animals, de manera que evita així el malbaratament i fa més just el tracte amb els pagesos.

El mateix model, Damm el replica a la seva planta del Prat, però amb el bagàs, que és el resultat de la cocció de la malta juntament amb l’arròs. Gràcies al seu 25% de contingut de proteïna, les més de 100.000 tones anuals d’aquest subproducte es dediquen íntegrament a alimentació animal, principalment destinada a les vaques de La Fageda, el fabricant de productes lactis que ocupa unes 120 persones amb capacitats diferents a la seva fàbrica de la Garrotxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.