Política

la crònica

ABEL GALLARDO

Comiat amb reserves

L’últim líder de la Unió Soviètica és un personatge molt controvertit entre els ciutadans russos

L’últim líder de la Unió Soviètica, Mikhaïl Gorbatxov, s’ha guanyat un espai als llibres d’història, però el Kremlin ahir al vespre no tenia clar si aquest personatge cabdal del segle XX mereixia un funeral d’estat. En tot cas, en el funeral rebrà els honors d’una figura clau i els russos podran retre-li homenatge a la Casa dels Sindicats de Moscou, reservada a personalitats distingides del país, tal com va comunicar la seva filla, Irina Virganskaia.

L’única filla de l’exmandatari no va deixar clar si el seu pare tindria un funeral d’estat, i en aquest sentit el Kremlin ahir al vespre encara no havia decidit si organitzaria un acte de comiat similar al que van rebre Boris Ieltsin, primer dirigent de la Rússia moderna un cop es va esfondrar el sistema soviètic, o Konstantin Txernenko, que va precedir Gorbatxov com a dirigent de l’URSS.

El que està clar és que la sala de vetlles estarà oberta dissabte i que serà enterrat on hi ha la seva dona, al cementiri Novodevitxi de Moscou, a petició del mateix Gorbatxov. Altres líders destacats de la Unió Soviètica estan enterrats a les muralles de la plaça Roja.

Si els dirigents polítics de la Unió Europea i els Estats Units el van recordar tot lloant-lo i qualificant-lo com a mandatari que va treballar per la pau –en un contrast implícit amb Vladímir Putin–, a Rússia alguns comentaris van ser més crítics amb el que va significar el seu mandat, sobretot per la desfeta de la Unió Soviètica quan ell n’estava al capdavant i les greus conseqüències econòmiques per al país. Tot i això, les reaccions a Rússia no van desmerèixer el paper rellevant que li ha reservat la història.

Ahir al vespre encara no se sabia exactament com serà el funeral de l’exlíder soviètic, però el president, Vladímir Putin, va enviar una carta de condol als familiars tot repassant la seva figura. En el missatge va expressar que “va dirigir el país en un període de canvis difícils i dramàtics, de reptes econòmics, socials i exteriors de gran envergadura”, va explicar, i hi va afegir: “Va comprendre profundament que calien reformes i va procurar oferir les seves pròpies solucions a problemes urgents.”

Tot i que Gorbatxov no mantenia una relació d’amistat amb l’actual dirigent rus, Putin li trucava cada any el dia del seu aniversari per felicitar-lo, segons expliquen diversos mitjans russos, i malgrat la posició contrària de Gorbatxov a la deriva autocràtica de Rússia, mantenien una relació cordial. Algunes reaccions de personalitats russes van ser més crítiques amb el seu llegat.

Pel senador i exprimer ministre soviètic Nikolai Rizhkov, Gorbatxov va ser “una persona que va començar a reformar el país i, com que després no va calcular les seves forces, va acabar destruint-lo”, va dir en declaracions a l’agència oficial russa RIA Nóvosti. El polític va concloure el seu raonament tot afirmant: “En la meva memòria ha quedat com el destructor d’una gran potència, la Unió Soviètica.”

A Rússia, l’últim líder de l’URSS és un personatge mot controvertit perquè les seves reformes i l’obertura del país al capitalisme, més enllà de posar fi al sistema comunista, van portar una dècada de pobresa generalitzada en moltes capes de la població, que fins i tot va patir gana. Una època de forta inestabilitat política que, segons l’opinió de molts ciutadans, va reconduir Putin un cop va arribar al poder ara fa dues dècades. Per aquest motiu a Rússia l’opinió pública no és indulgent amb Gorbatxov ni tan sols el dia de la seva mort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.