Política

Regne Unit

Acaba la votació per succeir Johnson

L’actual ministra d’Exteriors, Liz Truss, surt com a favorita davant Rishi Sunak

El traspàs de poders no es farà al palau de Buckingham sinó al castell de Balmoral, a Escòcia

La votació dels afiliats al Partit Conservador del Regne Unit per elegir el seu nou líder ha acabat a les cinc de la tarda d’aquest divendres (sis hora catalana). A l’espera que la formació anunciï els resultats el proper dilluns, la ministra d’Exteriors, Liz Truss, és la favorita per succeir l’encara primer ministre Boris Johnson al capdavant del partit i el govern, per davant de l’exministre d’Economia Rishi Sunak.

Prop de 160.000 de militants tories han pogut emetre fins avui el seu vot, per correu tradicional o electrònic, per un dels dos candidats, Truss i Sunak. Els dos aspirants a primer ministre han recorregut el país i han participat en desenes d’esdeveniments per donar a conèixer les seves propostes de govern.

Truss, que en algunes projeccions ha arribat a superar per 30 punts percentuals el seu rival a les primàries, però alguns analistes creuen que el marge entre els dos candidats pot ser menor del que apunten alguns sondejos. No obstant això, la majoria vaticinen que Truss obtindrà la victòria.

El principal punt al voltant del qual han girat els debats ha estat el programa dels candidats per afrontar la crisi del cost de la vida, ja que la inflació al Regne Unit ja s’ha disparat per sobre del 10 % i podria superar el 18 % l’any vinent.

Truss ha promès que una de les primeres mesures que prendrà si és elegida primera ministra serà cancel·lar la pujada de l’impost de societats que havia previst Johnson, del 19 % fins al 25 %, el pròxim abril. Segons ella, la prioritat és ara incentivar la inversió i el creixement amb una economia de baixa fiscalitat.

Sunk, que ha dirigit les finances britàniques durant la pandèmia de coronavirus, aposta per mesures urgents que rebaixin l’enorme deute acumulat en els últims anys.


TRASPÀS DE PODER A ESCÒCIA

Per primera vegada el traspàs de poders al capdavant del govern britànic no se celebrarà a Londres sinó a Escòcia. La reina Isabel II, de 96 anys i amb problemes de mobilitat que l’han obligada a cancel·lar diverses aparicions públiques els últims mesos, no serà al palau de Buckingham dimarts que ve i rebrà el nou (o nova) primer ministre a la seva residència d’estiu a Balmoral.

Està previst que Boris Johnson ofereixi un discurs de comiat davant la porta del número 10 de Downing Street dimarts al matí i després viagi cap a la ciutat escocesa d’Aberdeen, a més de 500 quilòmetres de Londres. Un cop al castell de Balmoral, Johnson comunicarà oficialment a Isabel II la seva dimissió, que va fer pública a principis de juliol.

El guanyador de les primàries, Truss o Sunak, viatjarà en un avió separat i serà rebut després per la reina, que el designarà com a cap del govern.

A primera hora de la tarda el nou cap de l’executiu tornarà a Londres, on oferirà des de Downing Street el seu primer discurs a la nació i començarà a designar el seu gabinet de ministres, que es reunirà per primera vegada dimecres al matí.

Durant la tarda de dimarts, el nou cap de govern rebrà els codis que li permeten controlar els submarins nuclears del Regne Unit i atendrà trucades d’altres líders mundials. Si Truss és l’elegida per liderar l’executiu, ha avançat que la seva primera conversa serà amb el president Ucraïna, Volodímir Zelenski.

El successor o successora de Johnson assistirà dimecres a la seva primera sessió de control a la Cambra dels Comuns i debatrà amb el líder de l’oposició, el laborista Keir Starmer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.