Empreses

TMCOMAS obrirà formació en mecànica nàutica

La firma familiar de reparació de peces per a la indústria està definint de quina manera implementarà la nova iniciativa

La companyia dedica el 15% de la seva facturació a tasques de recerca i desenvolupament

La firma industrial TMCOMAS, dedicada al manteniment i la reparació de peces per a la indústria, ampliarà el catàleg de formació tècnica, en aquest cas dedicat a la mecànica de reparació de motos d’aigua i motors foraborda. Es tractarà d'un títol privat dirigit a totes aquelles persones interessades en formar-se com a professionals de la reparació i manteniment dels motors nàutics o per aquelles que vulguin actualitzar els seus coneixements

La nova aposta de la companyia industrial suposa un reconeixement i un pas endavant en la tasca de formació que van engegar ara fa tres anys, amb la posada en marxa de Comastech, un centre politècnic de formació privat en què imparteixen la doble titulació de Grau Superior en modalitat dual en Fabricació Mecànica i Mecatrònica Industrial, als quals des d’aquest mes de setembre han sumat un grau mitjà de formació oficial  en Soldadura i Caldereria.

Tot i ser una empresa dedicada a la reparació de peces industrials i inicialment allunyada del món de la formació, amb aquests tres cursos,  està fent una forta tasca de connexió entre sistema educatiu i empresa industrial. De fet, Comastech és conseqüència del drama que viuen moltes empreses d’aquest i altres sectors per la manca de perfils tècnics com ara torners, fresadors i operaris de maquinària específica. Cansats d’esperar que l’escassa formació pública de l’FP en perfils mecànics els donés resposta, l’any 2020 la firma va tirar pel dret i va mirar de solucionar-ho internament creant l’escola de formació sota l’auspici d’una fundació pròpia (Fundació Comas) amb la qual col·laboren, a més, altres empreses metal·lúrgiques. “L’alumnat fa FP dual, és a dir que a partir del segon curs ja comencen a treballar a les empreses com a part del currículum formatiu”, explica Georgina Comas, adjunta a la direcció general de TM Comas.

Al darrere d’aquesta iniciativa en formació hi ha una firma familiar de quasi setanta anys de vida que ha fet una aposta progressiva per la tecnologia, la indústria 4.0 i l’especialització en enginyeria de superfícies que l’ha convertit en capdavantera a Europa.“Som una firma que reparem i fem possible la reutilització de peces mecàniques sotmeses a alta pressió i que aportem valor afegit. Per això tenim com a clients les principals grans empreses del sector químic, petroquímic i energètic de l’Estat espanyol i algunes d’Europa”, explica Georgina Comas.

De fet, ara com ara, el mercat espanyol representa el 70% de la facturació del grup. “Vam intentar augmentar el pes de la internacionalització, però el mercat local ens funciona tan bé i ens és tan fidel que ens ha costat més embarcar-nos en nous mercats”, diu la directora adjunta. Tot i això, aquest any han optat per fer una aposta decidida per entrar a Europa i el Golf Pèrsic i guanyar facturació fora de l’Estat.

TMCOMAS té un volum de negoci de 7,5 milions d’euros i dona feina a cinquanta persones, molts dels quals són enginyers i doctors.A més a més, destina el 15% de la seva factura a recerca i desenvolupament.

TM COMAS

Facturació
7,5 M€
Treballadors
50
Any de fundació
1954
TM Comas va ser fundada per l’avi de Georgina Comas fa quasi setanta anys. Avui, ella i el seu germà Llorenç, tercera generació, són al capdavant de la firma familiar, que s’ha marcat ambiciosos objectius de creixement orgànic en els propers tres anys.
reconeixement

Premiats per l’FP dual

Els esforços en formació de TM Comas han tingut el seu reconeixement. De fet, la Fundació Bertelsmann, en col·laboració amb la Fundació CEOE, els va premiar amb el VI Premi Aliança per a la Formació Professional Dual, en la categoria de petita i mitjana empresa, pel Projecte Comastech, Centre Politècnic Comas.

“És extraordinari com una pime de les dimensions de TM Comas ha estat capaç d’engegar el Centre Politècnic Comas, que ofereix FP dual per a tot l’alumnat”, explica la directora de la fundació, Clara Bassols.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.