Gran angular

Eclosió de fons d’inversió en empreses de nova creació de ‘deep tech’

ciència. El capital es mostra interessat per les empreses emergents sorgides al si de l’acadèmia i la recerca

S’han multiplicat els instruments financers especialitzats
oriol pascual
fundador stage 2
La iniciativa pública també vol aportar el seu gra de sorra perquè l’ecosistema creixi

El diner ha posat els ulls en les empreses de nova creació que s’aixopluguen sota el paraigua deep tech (‘tecnologia profunda’), és a dir, aquelles sorgides d’un descobriment científic o d’una innovació tecnològica disruptiva i nascudes principalment en universitats i centres de recerca. Es tracta d’iniciatives empresarials que aspiren a posar solució a problemes globals.

Oriol Pascual, fundador i soci creador de Stage2, una acceleradora amb fons d’inversió per a empreses de nova creació industrials de base tecnològica, explica que s’ha multiplicat el nombre de fons especialitzats en tecnologies profundes. De fet, en poc més d’un any se n’han anunciat una desena, alguns dels quals ja estan actius i d’altres es troben en procés de creació.

Aquesta eclosió d’instruments especialitzats hauria d’ajudar a omplir un buit financer, especialment en les primeres fases, d’un tipus d’empreses que requereixen de més temps i inversions més elevades per poder comercialitzar els productes. De fet, es tracta d’una particularitat que d’altres tipologies de fons no tenien present i que ha suposat un fre al desenvolupament d’aquest perfil d’empreses. Són firmes en estats de tecnologia tan inicials que el risc de mercat és molt alt i que, per tant, l’inversor privat defugia. Ara bé, en els darrers anys l’ecosistema emprenedor universitari ha anat agafant agilitat i el seu valor ha tingut una evolució global progressiva que ha despertat l’interès de l’inversor.

Grow Venture Partners VP és un d’aquests nous fons que va autoritzar la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CMNV) el mes de maig passat. Com va explicar Francisco Badia, soci director de Grow VP, en la seva presentació, el fons (amb seu a Barcelona) va destinat a impulsar start-ups tecnològiques centrades en iniciatives de computació quàntica, fotònica, la internet de les coses (IoT), etc.

El mes de juny passat, la firma de capital risc Additio Capital també va anunciar que havia tancat una aliança amb el grup financer Riva i García per llançar un fons de 40 milions d’euros amb el qual invertirà en projectes emergents de tecnologies profundes. El vehicle, anomenat Additio Deep Tech entrarà al capital de vint empreses de nova creació de deep tech els propers tres anys amb el focus posat en salut, indústria i sostenibilitat. Ysios Capital, la major gestora de l’Estat especialitzada en biotecnologia, i amb seu a Barcelona, també es troba en procés de creació d’un fons específic en deep tech, que aspira a posar-lo en marxa en breu.

La iniciativa pública a Catalunya també ha volgut posar el seu gra de sorra a fer gran el fenomen. El desembre del 2021, l’executiu català va aprovar el nou fons de capital risc FITA (Fons d’Inversió en Tecnologia Avançada). Amb finançament publicoprivat, invertirà 60 milions en projectes de desenvolupament tecnològic en les primeres etapes de creixement, sorgits del sistema de coneixement català. Ferran Rodero, director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació, explicava que la previsió era que a l’estiu s’adjudiqués el fons a una gestora però el procés porta retard.

Així mateix, Barcelona Deep Tech Node és una aliança entre quatre universitats catalanes, l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa que té un pressupost de 840.000 euros per a un període de tres anys.

Més enllà de Catalunya, han sorgit altres iniciatives, com ara la madrilenya Big Sur Ventures, que el juny passat va anunciar que té un pressupost de 40 milions. Anteriorment, va sortir el fons d’inversió de la firma valenciana Global Omnium –Go Hub–, centrat en empreses de deep tech del sector de l’aigua; la basca EASO, amb un fons de 40 milions, i Beable, amb 35 milions d’euros de partida.

LES XIFRES

25%
d’inversió en capital risc.
La inversió en tecnologies profundes ha passat del 10 al 25% en els darrers deu anys.
424.000
milions d’euros de valoració.
Les start-ups de deep tech de tot el món sumen uns 424.000 milions d’ euros.
60
milions d’euros de pressupost FITA.
La Generalitat ha d’activar un fons d’inversió publicoprivat per a start-ups deep tech en fases inicials.
10
fons d’inversió en divuit mesos.
És el nombre de nous instruments de finançament especialitzats en aquestes empreses emergents que s’han anunciat en l’últim any i mig.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.