Opinió

La setmana laboral de quatre dies

Estem en temps de canvis disruptius, i un dels debats que està guanyant molt d’interès és el de la setmana laboral de quatre dies.

El repte és millorar la vida de la gent que treballa i, al mateix temps, mantenir o augmentar la productivitat de les empreses. Es tracta d’aconseguir que totes les parts hi guanyin: treballadors i accionistes, i també la societat.

Per entendre millor aquest tema, exposarem les tres vies actuals per fer la setmana laboral de quatre dies. La primera opció és la que s’ha aprovat per llei a Bèlgica, que consisteix a treballar les mateixes hores setmanals, però repartint-les només en quatre dies.

En aquest cas, el treballador cobra el mateix. L’avantatge per al treballador és la flexibilitat, ja que es poden repartir totes les hores en quatre dies i així es tenen tres dies de festa a la setmana. La segona opció consisteix a reduir la setmana a 32 hores de feina, però va acompanyada d’una reducció de sou. Per exemple, Telefónica va oferir als treballadors reduir 5,5 hores la dedicació setmanal a canvi de rebaixar un 16% el sou. En aquest cas, la proposta va ser rebutjada per la major part dels treballadors. Altres empreses com Desigual, per exemple, també han ofert als treballadors l’opció de treballar quatre dies a canvi d’una reducció del 6,5% del sou, una proposta que han acceptat el 86% dels treballadors.

Finalment, hi ha una tercera manera de fer la setmana laboral de quatre dies reduint les hores de feina, però mantenint la retribució. La clau és aprofitar la digitalització, el teletreball, i optimitzar la gestió de les reunions. En aquesta opció, el temor és que es produeixi una pèrdua de productivitat. Si fos així, ens trobaríem en una situació en què els treballadors guanyen, però els accionistes perden.

En aquests moments hi ha en marxa la prova pilot 4 Days Week Global en associació amb la universitat d’Oxford. Es tracta d’ una iniciativa en què participen més de 180 empreses provinents de diversos països que han de tenir més de 3.000 treballadors. Després de quatre mesos de prova pilot ja hi ha els primers resultats, i són bons: el 88% dels líders de les empreses ho veuen positiu, ja que en el 49% de les empreses la productivitat ha augmentat i en el 46% s’ha mantingut.

Per això, el 86% d’aquestes empreses diuen que mantindran la setmana laboral de quatre dies quan acabi la prova pilot.

Tot i així, la prova no ha funcionant tan bé en el cas de les empreses més petites o de les que són més convencionals i rígides. Els treballadors que han participat opinen que poden descansar més, i equilibrar millor la feina amb la vida familiar i personal.

També redueixen temps en desplaçaments i estimen un estalvi en transport de 3.700 euros l’any per treballador. Per aquests motius, aquesta opció de setmana laboral de quatre dies és la més ben valorada pels treballadors.

Com que es tracta d’una opció amb què sembla que tothom hi podria guanyar caldrà seguir-la de prop, ja que no seria d’estranyar que més organitzacions s’hi apuntessin.

El temps ho dirà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.