Política

crisi energètica

Brussel·les planteja un topall al gas de 275 euros MWh per a episodis excepcionals

La comissària europea d’Energia diu que no és pretén fixar els preus del mercat a un preu artificialment baix

La Comissió Europea ha presentat aquest dimarts una proposta legal per a crear un topall d’emergència al preu del gas en el mercat de futurs TTF, que els Vint-i-set debatran aquest dijous en un consell extraordinari d’energia a Brussel·les i que començaria a funcionar l’1 de gener de 2023.

El topall s’activarà si es compleixen dues condicions: que el preu dels futurs de gas en el TTF a un mes depassin els 275 euros per megawatt/hora (MWh) i que aquest increment mostri una divergència de més de 58 euros respecte a altres índexs internacionals o en el mercat de gas natural liquat (GNL).

“No és una intervenció per a fixar els preus del mercat a un preu artificialment baix. És un mecanisme d’últim recurs per a prevenir nivells de preus excessius no-alineats amb els preus globals”, ha declarat en roda de premsa la comissària europea d’Energia, Kadri Simson.

El topall pren com a referència el mes d’agost passat, quan els països de la UE s’afanyaven a comprar gas per a omplir els seus dipòsits abans de l’hivern i el TTF va marcar un rècord de 349 euros/MWh. Ara ha caigut fins als 116 euros/MWh, lluny encara dels 15 euros de fa dos anys.

Espanya s’oposarà “amb rotunditat” al preu de 275 euros MWh de la CE com a topall per al gas

El govern espanyol s’oposarà “amb contundència, amb rotunditat” al preu de 275 euros el MWh proposat aquest dimarts per la Comissió Europea (CE) com a topall per al gas.

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, s’ha expressat en aquests termes en una compareixença al Senat. Ribera ha anat més enllà i ha advertit la CE que per marcar aquesta referència “és millor no fer absolutament res”.

L’organisme europeu ha suggerit que el límit només s’activi sota una sèrie de supòsits i es desactivi de forma automàtica si la situació al mercat es normalitza.

L’objectiu és prevenir episodis amb importants pics en els preus energètics i evitar disrupcions al mercat, així com assegurar el subministrament energètic al conjunt de la Unió Europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.