Política

El govern espanyol aprova mesures per frenar el preu en els aliments

El Consell de Ministres ha d’aprovar un nou paquet per pal·liar l’impacte de la inflació, que ha de mantenir la gratuïtat en el preu de Rodalies i les rebaixes en impostos energètics

Es preveu que caigui l’ajut dels 20 cèntims en els carburants i s’aprovin mesures en habitatge

  • VÍDEO: Compareix Pedro Sánchez
  • Una parada de peix i marisc en un mercat ORIOL DURAN.

El Consell de Ministres aprova aquest dimarts diverses mesures per pal·liar l’impacte de la inflació en la cistella de la compra, que s’inclou dins del tercer paquet de mesures per contrarrestar les conseqüències de la guerra a Ucraïna. El govern espanyol eliminarà el descomptes en els carburants, excepte per als transportistes, mantindrà la rebaixa dels impostos energètics i la gratuïtat a Rodalies.

Serà el mateix president espanyol, Pedro Sánchez, qui informi de les mesures acordades en la tradicional compareixença per fer també el balanç de l’any polític i econòmic. Els dos socis de l’executiu espanyol, PSOE i Podem, han ultimat el pacte sobre el nou paquet de mesures aquesta nit i aquest dimarts al matí ja s’han reunit Sánchez i Yolanda Díaz per fer balanç de l’any de govern i valorar els objectius per al 2023.

Serà en aquesta roda de premsa que es concretaran exactament en què consistiran les principals mesures per frenar l’alçada de preus de l’alimentació. Una de les opcions que s’ha plantejat aquests dies ha estat la d’un xec -d’un valor d’entre 200 i 500 euros- per ajudar les famílies més vulnerables a fer front a la cistella de la compra.

És una de les peticions fetes per Podem, que també ha reclamat un impost extraordinari del 33% als grans supermercats, rebutjat per la ministra d’Hisenda, i la congelació de lloguers i hipoteques. Aquests dos últims temes d’habitatge van centrar les negociacions entre els socis del govern espanyol, amb queixes de Podem sobre l’actitud del PSOE davant les seves propostes. Fins i tot des de Barcelona, l’alcaldessa, Ada Colau, va insistir a Sánchez la congelació dels lloguers.

També s’ha parlat de rebaixar l’IVA d’alguns productes i aliments bàsics, que es concretarà exactament en la roda de premsa, tot i que es podria rebaixar el preu del peix.

El govern espanyol també ha de fer públic si manté algunes de les mesures aprovades en els altres dos paquets, com l’eliminació del descompte de 20 cèntims per litre de carburant, que es preveu es mantingui només per als transportistes.

També es preveu mantenir la rebaixa de l’IVA del gas i altres impostos d’electricitat i la congelació de la bombona de butà.

El paquet també inclou l’entrada en vigor de l’increment del 15% en pensions no contributives, que també afectarà l’ingrés mínim vital (IMV), així com l’extensió del límit del 2% a l’increment dels lloguers ja pactat amb Bildu.

Pel que fa al transport públic, es mantindrà la gratuïtat de Rodalies i mitja distància.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.